keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Tänään on YK:n ihmisoikeuksien julistuksen päivä

YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus täyttää tänään 60 vuotta. Yksi keskeinen, julistuksen toisessa artiklassa mainittu asia on uskonnon vapaus:
Jokainen on oikeutettu kaikkiin tässä julistuksessa esitettyihin oikeuksiin ja vapauksiin ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta.
Uskonnon vapauden loukkaukset ja rajoitukset ovat edelleen maailmassa arkipäivää, vaikka niistä puhuminen on harvinaista. Norjalainen ihmisoikeusfoorumi Forum 18 nostaa jatkuvasti esille muualla vaiettuja uskonnon vapauden loukkauksia.

Meille suomalaisille hyvinvointi on itsestäänselvä oikeus. Myös kehitysmaissa elävillä ihmisillä on oikeus hyvinvointiin ja koulutukseen. Näiden oikeuksien toteutumiseksi myös me Kylväjässä teemme työtä kehitysyhteistyöprojektiemme kautta.
Bangladesh on yksi maailman köyhimmistä maista. On etuoikeus olla mukana tekemässä työtä sen maan ihmisten koulutuksen, työllistymisen ja terveydenhuollon puolesta.

2 kommenttia:

  1. Julistus on tärkeä tahtotilan ilmaus ja se osoittaa ne kehittämiskohteet, joita itse kunkin meidän ympäristössämme on. Vaikka monissa maissa meille suomalaisille tutut ihmisoikeudet näyttäisivätkin olevan laajoille kansanosille pelkkää teoriaa, tuo julistus paineita valtioille kehittää kansalaisten oloja, sekä yhteiset kriteerit arvioida kehitystä.

    YK:n ihmisoikeudet kuvastavat läntisiä arvoja, ja vaikka emme sitä heti tajuaisikaan, ne ovat varsin pitkälle kristinuskon hedelmiä ja kristilliseen arvomaailmaan perustuvia. Ne ovat herättäneet myös kritiikkiä maissa, joissa kristinusko ei ole perinteinen valtauskonto. Hyvin mielenkiintoista on verrata YK:n tekstiä esim. islamilaisiin ihmisoikeuksiin, joista tunnetuin koonti on Kairon julistus. Sen tekstiä en valitettavasti löytänyt netistä suomeksi, mutta englanninkielinen versio löytyy osoitteesta http://www1.umn.edu/humanrts/instree/cairodeclaration.html.

    Osallistuin YK:n ihmisoikeuksien päivänä Ulkoasiainministeriön järjestämään kansalaisjärjestöseminaariin, jossa hyvin selväsi korostui esim. ministeri Paavo Väyrysen puheessa Suomen sitoutuminen yhteistyöhön nimenomaan sellaisten maiden kanssa, jotka kunnioittavat ihmisoikeuksia. Seminaarissa esitettiin myös ajatus, että toisaalta voisi ajatella myös niin, että juuri siellä missä ihmisoikeuksien kunnioitus on vähäisintä, myös olisi eniten työsarkaa ja siksi tärkeintä toimia.

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla ministeri Väyrysen puheesta. Olisikin surullista, jos suomalaiset arvostaisivat kauppaetuja enemmän kuin ihmisten vapautta ja itsemääräämisoikeutta.

    VastaaPoista

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)