lauantai 28. helmikuuta 2009

Latautumista Satujjat Rayn kanssa

Olen tässä hiljalleen tutkinut Bangladeshin historiaa: vuonna 1955 Intia jakautui ja näin syntyi Länsi- ja Itä-Pakistan. Tässä vaiheessa muodostuivat Bangladeshin tulevan valtion rajat lähinnä Intian ja hieman myös Myanmarin kanssa. Intian kanssa maalla on runsaat 4000 kilometriä yhteistä maarajaa; Bangladesh sijaitsee Intian kainalossa.
Vuonna 1971 käytiin sota Pakistanin ja Intian kesken. Sen sodan tuloksena Bangladeshin valtio irtaantui Pakistanista ja itsenäistyi.
Nykyisin siis bengalien kulttuuria vaalitaan sekä Intiassa että Bangladeshissa.

Elämästä Intian ja Bangladeshin suuren Brahmabutra–Jamuna-virran ja Gangesin rannoilla sain itse ensimmäiset voimakkaat vaikutteet, kun katsoin joskus parikymmentä vuotta sitten Satyajit Rayn Apu-trilogian. Olen katsonut filmit uudelleenkin. Ne ovat olleet monille alueen ihmisille tärkeitä. Nyt ajattelin katsoa leffat uudelleen. Suosittelen muillekin tätä kasvukertomusta, joka perustuu vuonna 1928 ilmestyneeseen Bibhutibhusan Bandopadhyayn romaaniin.

Wikipediasta löytyy myös mielenkiintoinen juttu bengalikirjallisuudesta.

Japanilainen maailmankuulu ja arvostettu elokuvaohjaaja Akira Kurosawa piti Satyajit Rayta suuressa arvossa: Wikipedia-sitaatti:
Akira Kurosawa declared, "Not to have seen the cinema of Ray means existing in the world without seeing the sun or the moon."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)