keskiviikko 24. kesäkuuta 2009

Koko sanoma koko ihmiselle - sen paremmin ajallisia kuin hengellisiä tarpeita unohtamatta

Lapset pääsevät kouluun omassa kotikylässään; sen ovat taanneet Kylväjän kehitysyhteistyön kouluhankkeet ulkoasiainministeriön tuella Naogaonin seudulla Bangladeshissä jo vuosia. Myös reput ja kirjat on pystytty hankkimaan näille alakoululaisille.

Joskus harvoin vieläkin putkahtaa ilmoille vanhanaikaiseksi käyneitä ajatuksia, joiden esittäjät uskovat, että luterilaisen kirkon herätysliikkeissä ei oteta huomioon ihmisten ajallisia tarpeita. Kuulin jonkun jopa esittäneen tällaisia ajatuksia Kylväjän työstä. Mielipide nauratti aika lailla, kun itselläni on vielä kovin tuoreessa muistissa matka Bangladeshiin, jossa kehitysyhteistyömme kukoistaa, jossa olemme läsnä ihmisten iloissa ja suruissa, opetamme köyhiä maalaslapsia lukemaan ja laskemaan, kannustamme pienitukoisia säästöryhmiin ja osuuskuntiin, huolehdimme kyläterveydenhuollosta ja sairauksien ennaltaehkäisystä, annamme ehkäisyneuvontaa, opetamme naisille käsityötaitoja ja markkintointia, edistämme puhdasta sisäilmaa, ohjaamme kalalammikoiden rakentamisessa ja hyödyntämisessä... Tällä hetkellä toivomme hartaasti, että voisimme myös tukea paikallista luterilaista kirkkoa paremmin, mutta tämä puoli on haasteiden puolella SWOT-analyysissä, ei suinkaan vahvuuksissamme.
Jokaisessa periaatepaperissa, jonka olemme tuottaneet, liputetaan iloisesti kokonaisvaltaisen lähetysnäkemyksen puolesta. Siis minkä? No sen, että ihminen on kokonaisuus, jolla on aineelliset perustarpeet, henkiset perustarpeet ja hengelliset perustarpeet. Jos tyydytämme vain aineellisia tarpeita, teemme joko katastrofiapua, joka usein on hengentärkeää tai kriisiapua, ehkä kehitysapua. Tällä sektorilla on monia toimijoita, ainakin kansainvälisesti mitaten, useimmilla työalueillamme, missä siihen tarvetta on – ja tarvittaessa me muiden mukana. Myös henkistä tukea ja kasvatustyötä teemme rinta rinnan minien toimijoiden kanssa. Meille on tärkeää, että lapset pääsevät kouluun, että ihmiset oppivat lukemaan, että opitaan toimimaan yhdessä parempien kyläyhteisöjen ja asumisyhteisöjen puolesta.
Toimijoiden määrä harvenee, kun on kyse hengellisistä tarpeista. Lähetystyö ei ole lähetystyötä, jos evankeliumin julistus, kastaminen ja evankeliumin sanoman opettaminen eivät toteudu. Lähes kaikki maailman lähetystyöntekijät toimivat kristikunnan keskuudessa. Meidän kutsumuksemme on mennä sinne, missä on vähän tai ei lainkaan kirkkoja ja kristittyjä.

2 kommenttia:

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)