maanantai 24. elokuuta 2009

Luotettava terveystieto mahdollisimman monen ulottuvilla

Juttelin eilen Mongoliasta hiljattain työkaudelta palanneen Ninan kanssa. Kävi ilmi, että Mongolian kohdalla sikainfluenssatilastossa pitkään olleen puhtaan nollan takana oli mitä ilmeisimmin väärinkäsitys: ihmiset sekoittivat sikotaudin ja sikainfluenssan toisiinsa. Ongelmaa aiheuttaa se, että suurin osa internetin tiedosta on sittenkin englannin kielellä.
Maailman terveysjärjestö WHO tuottaa internetiin erittäin hyödyllistä ja lisäksi puolueetonta tietoa terveydestä, sairauksien ennaltaehkäisystä ja sairauksista.
Myös sikainfluenssasta löytyy tietoa venäjäksikin, mikä helpottaa tiedon perille menoa Mongoliassa ja tietysti myös Itä-Siperiassa. Olkaa hyvät.

Tämä WHOn tieto löytyy kiinaksi, arabiaksi, englanniksi, ranskaksi, venäjäksi ja espanjaksi.

2 kommenttia:

 1. Kyllä täällä nollasta sikaflunssan kohdalla puhutaan.

  YK:n lääkäriltä tuli 7.9. seuraava tiedote tilanteeseen liittyen:

  "Update on Swine flu. Global outbreak of swine flu showed 94,512 confirmed cases in 122 countries, with 429 deaths (WHO update July 06, 09). Many epidemiologists have pointed out that millions of people have had swine flu in a mild form. Presently, there are no confirmed cases of swine flu in Mongolia."

  Terv. Pena, Ulaanbaatar

  VastaaPoista
 2. Tosiaan ei ole WHO:n tilastoissakaan Mongoliaa. AIka paljon tuoreempia tilastoja on kyllä saatavilla maailmanlaajuisesti kuin nuo mainitsemasi, Pena. Niitä julkaistaan ainakin viikottain, lähes päivittäin.
  9.9. EU:n ulkopuolella kuolemantapauksia on ollut kaikkiaan 3400 ja EUssa noin 120. Tauti on siis varmaankin vielä niiden vuosittaisten influenssatilastojen puitteissa. Aika näyttää, miten etenee.
  Siinä Mongolian eteläpuolella oli jo toukokuussa lehtitietojen mukaan paikallinen epidemia ja joku koulukin siellä suljettiin.

  Suomessa ei kannusteta lääkäriin, jos oireet ovat lieviä. Niinpä Ruotsissa on lähes 1000 tautitapausta ja Suomessa 200.

  Voitte seurata ajantasaista tietoa tosiaan WHO;n sivustolta. Siellä on jatkuvasti päivitettävää hyvää tietoa venäjäksi ja englanniksi ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja epidemiaan liittyen. Ei tarvitse odottaa sähköpostitiedotteitakaan.

  VastaaPoista

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)