perjantai 25. syyskuuta 2009

Kymmenen käskyä vai uusi käsky?

Olen vieläkin liikkeessä. Tänään pohdin työtoverini korkeasti oppineen Vanhan testamentin tohtorin kanssa lokakuun 11. päivän saarnatekstejä. Kirkossa on meneillään niin sanottu kolmas vuosikerta, jonka saarnatekstit eivät välttämättä ole kovin tarkasti pyhän aiheesta. Näin on tuon Johanneksen evankeliumin 13:n luvun kohdan kanssa, joka on määrätty kyseisen pyhän evankeliumitekstiksi. 11.10.09 pyhän kirkkovuositiedot.

Vanhan testamentin teksti houkuttaa. Kyseessä on 2. Mooseksen kirjan luvun 20 alku, jakeeseen 17 saakka. Se on kirstinuskon kannalta keskeisen dokumentti: 10 käskyn laki. Pohdinta olisi tarpeen siltäkin kannalta että 10 käskyä sisältyy luterilaisen uskonkäsityksen mukaan Raamatun pähkinänkuorisisältöön, sillä Martti Luther sisällytti sen Vähän katekismuksen ja Ison katekismuksen opetuksiin. Jokaisen kristityn pitäisi Lutherin mukaan muistella käskyjä päivittäin. Pietismissä 10 käskyä on käytetty omantunnon peilinä, joka auttaa meitä tarkastelemaan elämäämme Jumalan edessä.

Edit. 27.9.09 Olin tänään kirkossa ja piiripappimme Esko M. Laine lähes aloitti saarnansa tällä pohdinnalla. Hän kuvaili vaihetta, jossa kolmannen vuosikerran tekstit ovat tulleet kirkomme evankeliumikirjaan. Eskon saarna sai minut syviin mietteisiin: ehkäpä sittenkin valitsen tuon 10 käskyn antamisesta kertovan tekstin. Mikään ei estäne liittymästä muihinkin pyhän teksteihin saarnassa.

Edit. 28.9.09 Olen kallistumassa nyt Vanhan testamentin tekstin puoleen.
Seuraava kysymys, jonka haluaisin kysyä, millaisia liittymäkohtia kymmenellä käskyllä on lähetykseen. Meitähän ei ole lähetetty julistamaan lakia vaan evankeliumia, vai mitä ajattelette?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)