torstai 1. lokakuuta 2009

Valokuvatorstai: Kosto


Tänään Valokuvatorstain aiheeksi on annettu Kosto.

Ensimmäinen Raamatun paikka, mikä mieleeni tulee, suorastaan automaattisesti, on Ensimmäisestä Pietarin kirjeestä, edellisen käännöksen mukaan (siinä on tuo sana kosto): 9. Älkää kostako pahaa pahalla, älkää herjausta herjauksella, vaan päinvastoin siunatkaa; sillä siihen te olette kutsututkin, että siunauksen perisitte. (Linkki uuteen käännökseen tässä.)

Joskus aivan tavallisellekin ihmiselle käy niin, että hänen mainettaan töhritään, että hänestä puhutaan pahaa, että joku herjaa häntä. Kovimman asteen kilvoittelua kysytään, kun itse joudun pahan kohteeksi. Otanko mustaa väriä ja spayaan takaisin? Seisonko tyynesti paikoillani ja annan tulla? Mikä on Raamatun opetuksen mukaista?
On ehkä muitakin tapoja kuin kosto tai alistuminen. Kristillisen toiminnan perustalla on joka tapauksessa nähdäkseni tietoisuus siitä, että Jumala näkee aivan kaiken.

19 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista pohdintaa aiheesta. Minulle tulee eikristillisenä ihmisenä kristillisestä sanomasta syvimpänä ja itsekin arvostamanani anteeksianto...

  Hieno kuva:)

  VastaaPoista
 2. Koston vastapuoli on anteeksianto. Se vain on paljon vaikeampaa.

  VastaaPoista
 3. Kostohan ei yleensä mitään auta. Toisinaan on vaikea antaa anteeksi ja katkeruus jää vain jälkeen. Anteeksisen taitoa tarvitaan.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista pohdiskelua kristillisestä näkökulmasta! Kuva sopii kirjoitukseen aivan mainiosti!

  VastaaPoista
 5. Inkivääri, niin. Anteeksi antaminen ja anteeksi saaminen ovat voimavaroja arjen vuorovaikutuksessa. Kristillinen usko tuo tähän asiaan kolmannen ulottuvuuden.
  Tuulento, niin, joskus on vaikeaa pidättäytyä kostamasta, puhumattakaan siitä, että antaisi anteeksi. Moni ihminen katkeroituu tässä ristiriidassa ja menettää elämänilonsa vuosiksi, pahimmillaan loppuiäksi.
  Tarjuska, totta joka sana.
  Sonja, kiitos :)

  VastaaPoista
 6. Ikään kuin tuossa olisi jotakin kostettu.

  VastaaPoista
 7. Oh-Show... karhu parka, sille kostetaan aika-ajoin temppuja, joita se ei itse ole tehnyt. Töhrijät mielellään töhrivät otson, kun eivät konkreettisesti pääse sprayaamaan jotakuta muuta. Vai onko sinusta liian psykologisoivaa?

  VastaaPoista
 8. Jaahas, kyllä minulle tulee mieleen raamatusta että Jumala ei kuitenkaan jätä rankaisematta, vaan kostaa isien pahat teot lapsille ja lastenlapsille kolmanteen ja neljänteen polveen asti.
  Siis oikea koston Jumala

  VastaaPoista
 9. Tapsu, minunkin mieleeni tuli tuo erittäin tunnettu Mooseksen kirjojen kohta. Tiedätkö itse, miten se jatkuu?

  Teksti on erittäin lähellä sydäntäni, sillä vuosien tauon jälkeen pääsen saarnaamaan, viikon päästä, ja teen sen juuri tuosta tekstistä, kuten saatat huomata, jos luet tätä blogia edellisten postausten kohdalta.

  Se jatkuu:
  "Sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala, joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen, niille, jotka minua vihaavat;
  6. mutta teen laupeuden tuhansille, jotka minua rakastavat ja pitävät minun käskyni. "

  Lyhyesti kommenttiisi en pysty vastaamaan. Asia on Raamatun keskeistä sanomaa, joka vaatii koko opuksen lukemista ja sen ymmärtämistä.
  Mutta jos sulle vastaan niin, että karmaisevan usein lapset joutuvat isiensä pahojen tekojen maksumiehiksi, vaikka Jumalasta ei mitään tiedettäisi, eikö vain? Tämä koston kierre katkeaa vain anteeksiantamuksen ihmeen kautta.

  VastaaPoista
 10. Viisaat sanat, ne kun aina muistaisimme. Se on joskus vaikeaa

  VastaaPoista
 11. Kyllähän joskus vaatii luonnetta, että pystyy kääntämään toisenkin posken. Helposti tulee kosto mieleen. On yritettävä laskea kymmeneen, joskus jopa sataankin.

  VastaaPoista
 12. Olen yrittänyt ja yrittänyt vastata tähän, mutta en saa sanoja asettumaan oikeaan järjestykseen, vastaamaan ajatuksiani. Sanon siis vain; hieno vastaus!

  VastaaPoista
 13. Holly, sanos muuta. EIkä se ole edes tehnyt kenellekään pahaa.

  VastaaPoista
 14. Kukahan nallelle on kostanut, milloin ja mistä syystä? Rassukka, sijaiskärsijä.

  VastaaPoista
 15. Peregrina, taisivat olla pikkukundit, joilla oli spayserpentiiniä ja tekokakkaa.

  VastaaPoista

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)