torstai 22. lokakuuta 2009

Valokuvatorstai: Tie ulos


Tämän viikon aihe Valokuvatorstaissa on Tie ulos. Se toi omaan mieleeni kaikenlaista. Elämän aikana on useammankin kerran joku sanonut: tuossa on ovi.

Ajattelin nyt kuitenkin unohtaa omat ikävät kokemukseni ja muistaa niitä lukuisia ihmisiä, jotka ovat uskonsa tähden joutuneet koko yhteisön ulkopuolelle ja rakkaimpiensa hylkäämäksi, ehkä hengenvaaraan. Moni salaa uskonsa ympäröivältä maailmalta yhteydestä ulos joutumisen pelossa tai henkensä menettämisen pelosta. Jos uskonnonvapaus kiinnostaa, kannattaa tilata vaikka blogi Forum 18.

Tähän katkelma Heprealaiskirjeestä vanhemman käännöksen mukaan:
12. Sentähden myös Jeesus, pyhittääkseen omalla verellänsä kansan, kärsi portin ulkopuolella.
13. Niin menkäämme siis hänen tykönsä "ulkopuolelle leirin", hänen pilkkaansa kantaen;
14. sillä ei meillä ole täällä pysyväistä kaupunkia, vaan tulevaista me etsimme.

12 Siksi myös Jeesus kärsi ja kuoli kaupunginportin ulkopuolella pyhittääkseen kansan omalla verellään. 13 Lähtekäämme siis hänen luokseen leirin ulkopuolelle, hänen häväistystään kantaen. 14 Eihän meillä täällä ole pysyvää kaupunkia, vaan me odotamme ikävöiden sitä kaupunkia, joka tulee.

9 kommenttia:

 1. Maallikkona sanoisin että kirkko on ollut monelle tie ulos kovasta maailmasta, sillä moni kai on löytänyt uskosta sielun rauhan. Valitettavasti viime vuosina lienee tie ulos kirkosta lisääntynyt huolestuttavasti, kirkosta eroamisena.Ehkäpä moni tuntee kirkollisveron raskaana taakkana sillä mitä saat kirkollisveron vastapainona itsellesi? et edes ilmaista hautausta vaikka koko ikäsi olisit kirkolle veroa maksanut.Ehkä olen hieman Skeptismi tuon uskonnon suhteen, anteeksi vaan:-)

  VastaaPoista
 2. Tapsu,. tottahan tuo varmaankin on. mitä sanot. Usko Jumalaan tuo monelle ihmiselle rohkeutta elää ja mielekkyyden elämään. Karl Marx oli jopa sitä mieltä, että uskonto on oopiumia kansalle.
  En edes tullut ajatelleeksi, mutta suomalainen näkökulmasi tiestä ulos kirkosta on ajankohtainen: seurakuntien jäsenet täällä eivät tosiaankaan aina löydä mitään syytä kuulua kirkkoon ja tie ulos näyttää järkevältä mahdollisuudelta.
  Näkökulma on aika lailla erilainen kuin niillä, jotka ovat juuri tulleet kristityiksi, mutta jjotka joutuvat yhteisönsä hylkäämiksi tämän tähden.
  Kiitos, Tapsu, tästä sain paljon miettimisen aihetta.

  VastaaPoista
 3. Ulos ev.lut. kirkosta lähdin minäkin, koska en todellakaan nähnyt mitään syytä siihen kuulua. Ainut missä siihen kuulumisen huomasin, oli verokortti :(

  VastaaPoista
 4. Kirkon ja uskonnon kautta moni etsii tietä ulos tuskastaan...

  VastaaPoista
 5. Ansku, yritin juuri tänään kertoa järjestömme etiopialaisille vieraille siitä, millainen suomalaisten suhde kirkkoon ja kristinuskoon on.
  Kasvavan kirkon keskeltä tulevien kavereitten oli vaikea ymmärtää, miten Suomessa kirkko toimii, kun se joutuu kärsimään jäsenkadosta.

  Inkivääri, niin, vaikeina aikoina ja vaikeissa elämänvaiheissa moni ihminen muistaa Jumalan.

  VastaaPoista
 6. Kirkon piirissä on myös paljon ulossulkemista ja ihmisoikeuksien riistoa. tarkoitan herätysliikkeitä. Luin äskettäin juuri esim. siitä miten rajua on naisten kontrollointi vanhoillislestadiolaisuudessa.

  http://freepathways.wordpress.com/2009/10/25/ilman-rakkautta/

  "Leena"

  VastaaPoista
 7. Leena, niin, valitettavasti sitä ulossulkamista on myös kirkon piisissä. Mikä tahansa yhteyden ulkopuolelle sulkeminen on nähdäkseni julmuutta, perustelut saattavat samoin ajattelevien korvissa kuulostaa joskus hyvinkin painavilta. Erityisen julmaksi sen tekee se, että tällainen yhteys on jäsenilleen erittäin tärkeä.
  Kirkon perusolemus on rakkaus, mutta myös kirkon omassa piirissä tosiaan on vahvojen vallankäyttöä, joka sulkee heikoilta suut ja sulkee joskus myös ovia. Mainitsemassasi liikkeessä on ollut tällaista vallankäyttöä, mutta sitä on kirkon piirissä muuallakin, eikä siihen vallankäyttöön syyllistytä kirkossa pelkästään herätysliikkeissä, ulossulkeva vallankäyttö myös kohdistuu niihin.
  Leena, kosketit mielestäni kipeään kohtaan. Hyvä kommentti.

  VastaaPoista
 8. Kirkko on tie molempiin suuntiin, joten kuva toimii haasteeseen.

  VastaaPoista
 9. Oh-show-tah hoi-ne-ne, näin se vähän on.

  VastaaPoista

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)