maanantai 4. tammikuuta 2010

EU:n lainsäädäntö ei saa kehittyä uskonnonvastaiseen suuntaan

Perusta-lehden teologiset opintopäivät alkoivat Kauniaisissa Raamattuopistolla eilen.

Päivien ohjelmasta tässä poiminto:
Viharikoksia vastaan suunnattu lainsäädäntö voi muodostaa uhan sananvapaudelle, sanoo Yhdysvaltain historiaan ja kirkkohistoriaan erikoistunut dosentti Markku Ruotsila.
Helsingin yliopiston j
a Tampereen yliopiston dosenttina toimiva Ruotsila katsoo, että EU:n huoli jäsenmaissa yleistyneistä viharikoksista voi johtaa uskonnollisen puheen täyskieltoon ja sitä kautta henkiseen arvotyhjiöön läntisessä Euroopassa.
– Vaarana on, että direktiivi, jolla pyritään kieltämään viharikokset, määritellään niin laveasti, että sillä voidaan kieltää mikä tahansa uskonnollinen puhe, totesi Ruotsila Perusta-lehden teologisilla opintopäivillä Kauniaisissa sunnuntaina 3. tammikuuta.
Markku Ruotsilan mukaan uskonnollisen puheen kriminalisoinnista hyötyy ennen kaikkea islam, joka työntyy vahvasti EU:maihin muun muassa maahanmuuton seurauksena. EU:ssa on esiintynyt ääniä, jotka haluaisivat kieltää julkisen uskonnollisen puheen unionin alueella.
Ruotsilan mukaan Euroopan ei tulisi kieltää kristillistä perintöään ja arvopohjaansa, sillä uskonnollinen tyhjiö ei hänen mukaansa ole mahdollinen. Jos Eurooppa hylkää kristillisen perintönsä, se korvautuu muilla ideologioilla.
– Todennäköisesti juuri islam täyttää hengellisen tyhjiön, mutta vain, jos ei tarjota toista vaihtoehtoa.
Dosentti Markku Ruotsila esitti näkemyksiään teologipäivien paneelikeskustelussa, johon osallistui myös Tampereen yliopiston yleisen historian professorina pitkän uran tehnyt Seikko Eskola.
Eskola hämmästeli paneelikeskustelussa sitä, että yli 80 prosenttia suomalaisista kuuluu edelleen evankelis-luterilaiseen kirkkoon.
– Tämä luku hämmästyttää minua jatkuvasti. Se kertoo jostakin, mitä ei sanota ääneen. Perinteellä ja kulttuurilla on sittenkin voimakas vaikutus. Islamin tulo Eurooppaan pakottaa tiedostamaan kristityt. Niidenkin, jotka ovat vaienneet, on pakko määritellä kantansa kristinuskoon, arvioi Eskola.

Perustan teologiset opintopäivät järjestetään Kauniaisissa 3.-5. tammikuuta. Evankelis-luterilaisen kirkon tulevien piispanvaalien vuoksi runsaasti kiinnostusta herättänyt Piispan kyselytunti järjestetään tiistaina 5.1. Yleisön tentattavaksi saapuu kello 15.15 alkaen Mikkelin piispa Seppo Häkkinen.
Teologisten opintopäivien ohjelma löytyy Suomen Raamattuopiston tapahtumista nettisivuilta www.sro.fi. Perusta-lehteä julkaisevat Suomen Raamattuopiston Säätiö, Suomen evankelisluterilainen Opiskelija- ja Koululaislähetys sekä Suomen teologinen instituutti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)