lauantai 30. tammikuuta 2010

ZUD - YK ja sen järjestöt aktiivisia Mongolian poikkeuksellisissa oloissa

Mongolian National Emergency Management Agencyn mukaan äärimmäisen kylmä ja runsasluminen talvi on jo nyt aiheuttanut yli miljoonan karjaeläimen kuoleman, ruokahuollon vaarantumisen ja sen ennakoidaan aiheuttavan syvenevää köyhyyttä ja pahentavan maaltamuuttoa. Maailmanpankin mukaan Mongolian väestöstä 35 prosenttia saa toimeentulonsa karjataloudesta.

Huoli hajallaan asuvista paimentolaisista on suuri. YK:n viranomaiset ovat kiinnittäneet huomiotaan niiden 94 kylän ihmisiin, jotka ovat ankarien olojen pahiten koettelemalla alueella ja tavoittamattomissa. Näillä köyhillä ihmisillä ei itsellään ole ollut varaa ruoan ja polttoaineiden hätävarastoihin ja ruokavarat ovat nyt vähentyneet näillä seuduin, kertoi paikallinen koordinaattori Rana Flowers YK:n tiedotteessa Mongoliasta.

YK.n viranomaisen mukaan terveysnäkökulmasta huolenaiheena ovat raskaana olevat naiset, joilta on nyt katkennut yhteys terveydenhuollon ammattilaisten avun ulottuville. Kolme lapsivuodekuolemaa on jo raportoitu. Myös äkilliset hengitystietulehdukset ja keuhkokuume, H1N1 ja aliravitsemus ovat lisääntyneet, Flowers kertoo YK:n tiedotteessa.

Lapset, joiden on kehotettu jäämään asuntoloihin, saattavat pyrkiä kotiinsa, vaikka kotona on tällä hetkellä äärimmäisen köyhää ja kylmää. Tällaisia lapsia on YK:n mukaan tällä hetkellä yli 22000 ja he ovat 265 asuntolassa.
Edellinen zud oli vuonna 2001. Sen tuoman kokemuksen pohjalta YK ennakoi, että helmikuun lopulta myöhäiseen kevääseen saakka vuosi 2010 on ravitsemuksellisesti vaikea ja lasten ja raskaana olevien naisten akuutit infektiotaudit lisääntyvät.
Maan hallitus on toimittanut hätää kärsiville ruokaa, jauhoja, riisiä, lääkkeitä, kynttilöitä, polttoainetta, vaatteita ja rehua karjalle, YK-lähde kertoo.
YK ja sen järjestöt FAO, UNDP, UNFPA, UNICEF, WHO sekä UN-HABITAT ovat tehostaneet työtään Mongoliassa.
Lähde: YK:n tiedote zudista 2010.


Myös Lähetysyhdistys Kylväjä auttaa Mongolian zud-kriisiin joutuneita ihmisiä. Omat järjestelmämme on kuitenkin luotu normaalimpiin oloihin ja ennaltaehkäisytyöhön. Suurisuuntainen avustustyö toteutuu tehokkaimmin kriiseihin erikoistuneiden toimijoiden kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)