perjantai 19. maaliskuuta 2010

Huijari Kamputseasta tahtoo rahasi

Raamattuopisto varoittaa sivuillaan ovelasta huijarista, joka kertoo sydäntäsärkevää tarinaa ja tarvitsee apua aivan heti - joko pankkitunnuksiasi tai ainakin rahalähetystä.
Jos tällainen veijari ottaa sinuun yhteyttä, jututa häntä. Kirjoita muistiin, mitä nimeä hän käyttää, mistä numerosta soittaa, millaisen tarinan hän kertoo. Espoon poliisi tutkii asiaa. Jos olet lahjoittanut rahaa hänelle, ilmoita asiasta Espoon poliisille.
Kaveri on jo lähestynyt tietojemme mukaan myös ainakin muutamaa Kylväjän ihmistä.

Älkää, hyvät ystävät, vain antako hänelle rahaa. Älkää myöskään soittako niihin ulkomaannumeroihin, joihin hän pyytää soittamaan!
Kylväjä auttaa itse omia työntekijöitään, jos nämä joutuvat pulaan ja kaikki tuki maailmalle hoidetaan toimistomme kautta, ei ikinä henkilökohtaisia kanavia myöten.

Edit. 25.3. Huijarin toiminnasta kerrotaan niin ikään Savon Sanomissa.

4 kommenttia:

 1. Huijari soittaa ilmeisesti netistä löytyviin puhelinnumeroihin. Hän voi lähettää myös tekstiviestin, jossa hän pyytää sinua ottamaan häneen yhteyttä. Hän on esiintynyt ainakin nimillä Pietari Nousiainan, Jussi Mäkinen, Antero Nousiainen. Jos hän lähettää Kaputseasta tekstiviestin hotellin puhelimella, niin katsokaa onko viestissä skandeja, ä tai ö kirjaimia. Ei niitä Kamputsean järjestelmässä ole. Huijari myös useimmiten kertoo olevansa juuriltaan samalta paikkakunnalta kuin missä sinä nyt asut, antaa jopa sukulaisten nimiä, mutta eiväthän ne tietysti pidä paikkaansa. Kaiken lisäksi aina on kova kiire, koska Kamputseasa paikat sulkeutuvat kohta. Kirjatkaa soittoajat, numerot ja kaikki mahdollinen informaatio muistiin. Jos olet antanut rahaa, niin kerro sekin, määrät ja tili, jolle olet maksanut. Toimittakaa tiedot suoraan Espoon poliisille tai minulle. Toimitan tiedot poliisille, jolle olen SROS:n osalta jättänyt asiasta rikosilmoituksen.
  Pauli Tuohioja, SRO, 0500-603786 tai pauli.tuohioja@sro.fi.

  VastaaPoista
 2. Pauli, kiitos näistä tiedoista.
  Mikäli huijareista mitään tiedän, ne ovat hyvin uskottavan ja luotettavan tunteuisia henkilöitä; eivät kai he muuten menestyisi rikollisella alallaan.

  VastaaPoista
 3. Huijari lähestyi lähetysjärjestöjä muutama vuosi sitten samalla asialla. Hän oli jo silloin viranomaisten tiedossa.

  Kannattaa muistaa, että Suomen suurlähetystöt auttavat pulaan joutuneita suomalaisia myös niissäkin maissa, missä meillä ei ole omaa edustustoa omien verkostojensa kautta.

  Samaten jokainen voisi miettiä, miksi soittaja ei ota yhteyttä omiin sukulaisiinsa tai ystäviinsä - jos kerran on pulassa.

  VastaaPoista
 4. Leena, kiitos tuosta tiedosta.

  Työtoverini, joka oli viime kesänä saanut viestin kännykkäänsä, tosiaan kehotti kyseistä henkilöä kääntymään suurlähetystön puoleen. Henkilö vastasi, ettei Kamputseassa ole Suomen edustusta. Sitä en tiedä, miten keskustelu eteni, mutta sellaisessa tilanteessahan käännytään jonkin muun Pohjoismaan lähetystön puoleen tai, ellei sellaista löydy, jonkin toisen EU-maan. Konsulinkyyti kyllä järjestyy tai apu todelliseen hätätilanteeseen.
  Samoin sukulaisia työtoverini ehdotti. Sellaisia ei huijarilla kuulemma ollut.

  VastaaPoista

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)