maanantai 20. syyskuuta 2010

Nyt olisi hyvä mahdollisuus puhua suomalaisesta etiikasta ja ihmisarvosta


Viime sunnuntaina  Yle1:ssa ollut Kirkon tiedostuskeskuksen tuottama Horisontti-ohjelma avasi hyödyllisen keskustelun etiikasta. Ohjelmassa oli äiti Pauliina Paukkusen koskettava ja silmiä avaava haastattelu. Tämä haastattelu herätti itsessäni monia ajatuksia. Pauliina vain kertoi, mitä oli tapahtunut. Suomalaisenkin yhteiskunnan ylhäältä ohjauksessa on käsittääkseni ongelmia aika paljon. Kristittyinä me puolustamme jokaisen yksilön ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa Jumalan luomistyön perusteella ja kauhistumme sitä, jos taloudellisen voiton maksimointi asetetaan ihmiselämän edelle.

5 kommenttia:

 1. mitä meidän hyvinvointiyhteiskunnasta onkaan tullut? järkyttävää jälkeä ;( bestikset elämään, vajaat roskiin...

  VastaaPoista
 2. Outi, sanot tuon niin karusti. Yleensä se paketoidaan sellaiseen nykyjargonin kaapuun, että ihmiset eivät tule ajatelleiksi, mitä valintoja heille syötetään.

  VastaaPoista
 3. Vammais- ja potilasjärjestöissä on halua ja resursseja kertoa seulassa kiinni jääville perheille siitä, millaista elämää eri vammojen kanssa voi elää. Tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan hyödynnetä.

  Jos terveydenhuollon ammattilaiset olisivat sisäistäneet ajatuksen, että todellinen asiantuntemus elämästä vammaisena on vain vammaisilla ihmisillä itsellään, he ohjaisivat seulassa narahtaneet automaattisesti vertaisperheiden luo ennen keskeytyspainostusta. Tätä ei tehdä, koska se hyvin todennäköisesti saisi monet jatkamaan raskautta. Mistä seuraa, että seulontojen oletettu hyöty "kansanterveydelle" vähenisi.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi, tämä kansalaisjärjestönäkökulma on tosiaan jäänyt liian vähälle huomiolle noissa keskusteluissa, vaikka vammaisina syntyneitten lasten vanhemmat taitavat sitten aika hyvin löytää tiensä vertaistuen piiriin. Ainakin omassa ystäväpiirissäni olen nähnyt näin tapahtuvan.

  VastaaPoista
 5. kun kuulin pojan ja vaimonsa jatkavan raskautta, kehotin heti vaan ottamaan selvää MMC:stä ja niin he tutustu sitä kautta syntymälahjan saaneisiin ihaniin ihmisiin! ja voilaa odotus tuntui jo huomattavasti paremmalta ja helpommalta; vammankin kanssa voi elää!

  VastaaPoista

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)