keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Kristuksen ainutlaatuisuus ja Japani

Tänään on itselläni ollut Japani-päivä.

Japanin-lähettimme takavuosilta huomautti minulle, että Helsingin yliopistossa on tämän kuun lopulla Japanin kieli Suomessa -seminaari. Huomatkaa siis te kaikki, joita Japanin kieli innostaa: yliopistolle tervemenoa! Ensimmäinen päivä. Muut päivät. Ilmoittautuminen 15.10. mennessä. Seminaari on maksuton.

Kotiväki oli Kaukasian-reissuni aikana katsellut Shusaku Endon romaaniin perustuvaa elokuvaa Hiljaisuus. Leffa odottaa nyt rauhaisaa iltaa:130 minuuttia vähemmän voittoisaa kristinuskon historiaa. Tämä Japanin-lähetyksen historian masentavia lehtiä sisältävä elokuva ei siis sinänsä vielä ole itselleni tuttu, mutta olen 80-luvulla lukenut Endon kirjan Vaitiolo, joka on eräs kyseisen romaanin suomennoksista. Tämä kirja veti hiljaiseksi. Se kertoi kristityistä, jotka pakon, vainon ja painostuksen edessä luopuivat Jeesuksesta ja polkivat fumieta, Ristiinnaulitun kuvaa.
Asiasta mainitsi myös Kylväjän edesmennyt lähetysjohtaja, itsekin Japanin-lähetti, Juhani Lindgren kirjoituksessaan Kristuksen ainutlaatuisuus ja Japani nettisivuillaan, jotka nykyisin ovat Kylväjän sivustolla.

Japanin-lähetys ei ole ollut voittoisaa, vaikka muinoin, kun 110 vuotta sitten Evankeliumiyhdistys työn siellä aloitti, asiaa perusteltiin sillä, että Japani johtaa idän kansoja. Nyt ei ehkä tämä näkemys ole enää kiistaton, mutta haasteet ovat edelleen yhtä suuret kuin mitä Wellroosin pariskunta ja Ester Kurvinen aikoinaan maassa kohtasivat tai mitä kovia kokenut Tuulikki Korpinen sodan aikana joutui Japanissa kokemaan.
Tuulikki Korpisen kirja Seitsemän vuotta sotaisessa Japanissa on kirvoittanut Paholaisen asianajajan postaamaan otsikolla Japanin pakanat. Siinäpä mahdollisuus ajatuksenvaihtoon siitä kiinnostuneille :)
Itse postasin kirjasta tässä blogissa sen luettuani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)