maanantai 25. lokakuuta 2010

teologia.fi nostaa pöydälle kirkon johtajuuden ja kirkon mediasuhteet

Teologia.fi-verkkojulkaisu tarkastelee syksyn teemassaan piispan virkaa ja kirkollista johtajuutta. Teemasta kirjoittavat mm. teologit Hannu Mustakallio fb,  ja Lars Aejmelaeus sekä mediatutkija Johanna Sumiala.
Kirkkohistorian professori Hannu Mustakallio pohtii pääkirjoituksessa pinnallisen mediasisällön ja tutkimuksen suhdetta:
Tämän hetken hämmentävä tilanne tarjoaa merkittävän haasteen teologiselle ja muulle tutkimukselle, joka ei sitoudu valtajulkisuuteen vaan lähestyy sitä yhtä kriittisesti kuin muitakin tutkimuskohteita. Pinnallisten tarkastelujen sijasta tarvitsemme vankempaa tietoa ja syvempää ymmärtämistä, monesti myös etäisyyttä kulloisiinkin maallisiin ja kirkollisiin johtajiin.

Mediatutkija Johanna Sumiala pohtii kirkon ja median suhdetta. Arkkipiispan ja Helsingin piispan vaalit saivat paljon palstatilaa. Sumiala kysyy, millaisia vaikutuksia millaisia vaikutuksia kirkon medialisaatiolla voi olla mahdollisesti kirkon ja sen johdon tulevaisuudelle.

Eksegetiikan professori Lars Aejmelaeus selvittää kirjoituksessaan piispan esiintymistä Uudessa testamentissa. Piispalla ei ollut keskeistä roolia ensimmäisen kristillisen sukupolven seurakunnallisessa elämässä. Vasta seuraavien sukupolvien aikana piispuudesta tuli vallitseva tapa järjestää seurakunnan organisaatio.

Teemassa kirjoittavat lisäksi tohtorikoulutettava Kalle Toivo, professori (emeritus) Simo Heininen, dosentti Mikko Ketola, emerituspiispa Kalevi Toiviainen, tutkija Juha Riikonen sekä dosentti Kyllikki Tiensuu.
Teologia.fi kertoo suurelle yleisölle uskontojen tutkimuksesta julkaisemalla vuosittain kolme teemaa syys-, tammi- ja maaliskuussa.  Kuluvan vuoden kahdessa aikaisemmassa teemassa käsiteltiin reformaatiota ja karismaattisuutta.
Palvelua ylläpitävät Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen sekä Åbo Akademin teologiset tiedekunnat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)