lauantai 22. tammikuuta 2011

Älyllisesti laiskat älkööt vaivautuko

Arkeologi ja teologi Mikko Louhivuori osallistuu aktiiviesti netin kautta suomalaiseen pohdintaan Länsirannalta käsin.
Mikon Raamattu-blogissa  on pitkä teologinen pohdinta siitä, onko Raamattu Jeesuksen puhetta vai onko se  alkuseurakunnan sanomaa. Itse soisin, että teologiasta harrastuneet ihmiset löytäisivät nämä kirjoitukset, vaikka niissä käydäänkin usein keskustelua esikoislestadiolaisuuden kanssa, niillä on silti annettavaa muillekin.
Entryssään Jeesuksen sanat Mikko Louhivuori  esittelee Rudolf Bultmannin ajattelun lähtökohtia ja hänen merkitystään pitkään vaikuttaneelle raamatunselitysopin valtavirralle. Mikko asettaa Qumranin kääröjen löytymisen tämän Raamattua paloittelevan selitysopin suuntauksen aikajatkumolle.
Louhivuori rohkaisee kaikia kristittyjä totuuden kohtaamiseen. Härkää tulee ottaa kiinni sarvista, hän neuvoo. Ei siis karvareuhkaa silmille ja korvatulppia korviin, kun joku puhuu, että Raamattu ei ole Jumalan Sanaa.
Olen itse kuunnellut tiukkoja keskusteluja, joissa Mikko Louhivuori kyseli Rudolf Bultmannin ajattelun nojalla toimivalta teologien tiedekunnan opettajalta perusteluja. Silloin, nuorena opiskelijana, Mikko oli jo selvillä teologianhistoriallisista ja tieteenfilosofisista suuntauksista, joiden pohjalta tiedekunnan opettajat luennoivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)