tiistai 10. toukokuuta 2011

Seder-ateria

Odessassa vietettiin pääsiäisen aikaan juutalaisen tradition mukaan sederiä. Seder-aterialle oli kokoontunut suuri joukko kuulijoita ja mukana oli monia uusiakin kasvoja. Kutsuja sederiin oli lähetetty sekä postitse että jaettu kadulla. Seder tarkoittaa järjestystä jonka mukaan pääsiäisen juhla-ateria etenee. Leonid Vasserman joka vastasi illan kulusta toi hyvin esille seder-aterian esikuvallisuuden.

Juutalaiset viettävät Jumalan säädöksen mukaan (2Moos.12) pääsiäistä Egyptin orjuudesta pääsemisen muistoksi ja kaikki Jeesuksen vastaanottaneet synnin orjuudesta pääsemisen muistoksi. Jeesus vietti kiirastorstaina juuri seder-ateriaa opetuslastensa kanssa ja asetti sen loppupuolella ehtoollisen, uuden liiton aterian. Samalla Hän myös paljasti, mitä jotkut aterian elementit merkitsevät ja toiset saivat uuden merkityksen.
"Minä olen elämän leipä. Joka tulee minun luokseni, ei koskaan ole nälissään." (Joh.6:35a.)

Sederiä, kutsutaan myös happamattoman leivän juhlaksi ja matsa-leipä onkin siinä hyvin keskeisessä osassa. Seder-aterialla ja koko viikon kestävän pääsiäisen ajan juutalaisissa perheissä syödään vain sellaista leipää, jota ei ole hapatettu. (Jeesus vertasi syntiä hapatukseen Matt.16:6.) Leipä on pistelty täyteen reikiä (vrt. Jeesuksen synnittömän ruumiin runteleminen). Niitä on kolme päällekäin (vrt. Isä, Poika ja Pyhä Henki). Näistä keskimmäinen (Poika), taitetaan kahtia ja toinen puolikas kätketään ruokaliinan sisään (vrt. Jeesuksen ruumis käärinliinoissa), ja piilotetaan (haudataan). Aterian lopulla se otetaan esiin (Jeesuksen ylösnousemus), siunataan ja murretaan siitä jokaiselle pieni pala (osallisuus Messiaan ruumiiseen).
Sitten hän otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: "Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni." (Luuk.22:19.)

Kiitos paljon rukouksistanne! Niin seder kuin pääsiäisen jälkeinen JFJ:n (Jews for Jesus) katuevankeliointikampanjakin olivat onnistuneita. Moni otti vastaan evankeliumin sisältäneen traktaatin ja moni sai myös kuulla Jeesuksen sovitustyöstä puolestamme.

Siunauksin ja terveisin,
Kylväjän lähetit Risto ja Marja sekä tytöt Sade ja Linnea

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)