perjantai 9. syyskuuta 2011

Henkeä verkkoon, myös Wikipediaan

Nyt istun Meri-Anna Hintsalan, Kirkon tiedotuskeskuksen verkkoasiantuntijan, kanavaa Wikipediasta. Sali on täynnä seurakuntien tiedottajia.
96 % suomalaistoimittajista käyttää työssään sosiaalisen median palveluita ja Wikipediaa.
Wikipedia perustuu täysin vertaistuotantoon, Wikipedia Founationissa on vain muutama ihminen töissä. Wikipedistejä, ammattilaisesti Wikipediaa tuottavia, on Suomessa pieni, toisensa tunteva joukko.
Vanhentunutta, yksipuolista, asenteellistakin aineistoa on. Wikipedistit Suomessa ovat keskimääräistä kirkkokriittisempiä kuin kansa keskimäärin. Wikipediassa vaaditaan joka tapauksessa lähteitä, eivät voi olla täysin tuulesta temmattuja; voivat toki olla yksipuolisia. Parhaimmillaan luotettavuus on hyvää. Ongelmallisinta on tunteita herättävissä aiheissa, kuten uskonnossa ja politiikassa esimerkiksi.
Sisältö menee kaiken aikaa valvonnan läpi.
Lähteisen pitää olla tarkistettavia, olemassaolevia. Hyvämaineiset ja luotettavat lähteet käyvät. ISBN-numeroineen tiedot siis.
Uutta tietoa ei voi julkaista Wikipediassa. Wikipediassa pyritään siihen, että ne ovat merkittäviä myös sadan vuoden päästä.


Mitä kirkollisessa kirjoittelussa voidaan käyttää lähteinä?
Teologinen tutkimus, piispainkokouksen lausunnot, kirkolliskokouksen tai kirkkohallituksen päätökset, herätysliikkeiden julkaisut, ekumenia, tiedon suhteuttaminen. Esimerkiksi siis. Nettisivut käyvät, mutta ei pelkästään.
Vertaisvalvonnassa seurataan. Valvonnasta saattaa tulla ilmoitus artikkelin merkittävyydestä ja luotettavuudesta. Saatetaan asettaa määräaika muutoksien tekemiseen.
Wikipedian tuottajat tulevat html-kielen maailmasta ja irc-maailmasta eikä ole samalla tavoin helppokäyttöistä kuin nyyiset muut sosiaalisen median kanavat.
Wikipedia opettaa itse käyttäjäänsä. Wikipedia-lunttilapussa perustietoa siitä, mitä sisältöä tehdään. Hiekkalaatikossa voi harjoitella.
Artikkelin tuottamisen historiaa voi seurata.
Wikimedia Commons on erillinen palvelupankki, jossa kaikki materiaali on käytettävissä eri kieliversioissa ja tietyin ehdoin muuallakin.

Alf Rehn on sanonut, että todellista luovuutta ei ole vain se, että keksii kaiken itse, vaan myös se, että matkii. Wikipediassa on mallineita, koodikokonaisuuksia, joihin voi laittaa tiettyjä yhteisiä tekijöitä. Samantyyppisistä sisllöistä saadaan samantyyppisistä sisällöistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)