perjantai 30. maaliskuuta 2012

Päätösten poluilla

Lähetystyö voitti Espoon seurakuntayhtymässä. Sydämellinen kiitos asiaan paneutuneille luottamushenkilöille, esirukoilijoille ja niille monille espoolaisille, jotka ottivat asian sydämelleen.
Asiaa koskeva Espoon seurakuntayhtymän tiedote, jonka on laatinut Jukka Huttunen, yhteisen seurakuntatyön päällikkö, on täällä.


Kysymykset, jotka Espoon seurakuntayhtymä kaikille kirkon lähetysjärjestöille ja Kirkon ulkomaanavulle esitti, sekä Kylväjän vastaukset niihin, ovat täällä.


Yhtymän valtuuston esityslistat ja pöytäkirjat ovat kyllä netissä, mutta niitä on vaikea löytää; niihin ei voi linkittää eikä niitä löydy tekstihaulla. Loogista polkuva seuraamalla sieltä löytää niin tuoreita pöytäkirjoja kuin vuodelta 2010. Otin tähän ruutukaappauksen sivusta, miltä voi hakea tuota 28.03.2012 pidetyn yhteisen kirkkovaltuuston kokouksen, YKV, pöytäkirjaa. Kokemuksesta ja koulutukseni perusteella tiedän, että loogisen käyttöliittymän tekeminen on vaikeaa, kun tietovaranto on suuri ja moninainen, mutta yhtymät tekevät näitä kohtalaisen suurilla budjeteilla, joten käytetävyyteen ja tiedon löytymisen helpottamiseen voisi kiinnittää hieman enemmän huomiota. 
Kunnallisella puolella läpinäkyvyyden vaatimusten kiertämisestä on tullut paikoin suoraneista taidetta: kilpailutussäännösten vaatimuksia saatetaan kiertää perin oudoila kapulakielisillä otsikoinneilla, mikä pakottaa mahdollisen tarjoajan avaamaan jokikisen pdf-tiedoston voidakseen tarkastella, onko kyseessä esimerkiksi siivousalan, muun kiinteistonhoidon, ruokahuollon vai kenties köulukyytien hoitaminen.


Pientä viritelmää läpinäkyvyyskeskusteluun löytyy näköjään itsensä Jukka Huttusen blogista haulla kirkko/läpinäkyvyys, sen kommenttiosuudesta. Tämä entry on kirjoitettu vuosi sitten kirkosslikokouksen kuluessa näköjään. Otsikkona on, Onko kirkollinen hallinto liian raskas? Kysymys on varmasti hyvä. Sitä voisi jatkaa vielä kysymällä, onko kirkon hallinto riittävän läpinäkyvä?


Ylen Tuija Aalto on kirjoittanut omaan blogiinsa hyvää koostetta hallinnon läpinäkyvyyden kehityksestä Euroopassa. Avartava katsaus. Mistä avoimuus- ja läpinäkyvyyspuhe sai alkunsa?


Vuonna 2006 Helsingin seurakuntayhtymä käsitteli avoimuuden kysymyksiä kirkkoherranvaaliasiassa. Mielenkiintoista pohdintaa, josta varmaankin hyötyy myös se, joka pohtii viime aikojen äänekkään kirkon hallinnossa vaikuttavan aatteellisen suunnan vaikutusta kirkon hallintoon, päätöksentekoon ja viestintään.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)