torstai 14. helmikuuta 2013

Liikuntarajoitteisten liikkuminen SRO:ssa

Taustaa
Saimme lähetyskurssin kirjoitusharjoitukseksi tutkia Suomen Raamattuopiston tiloja liikuntarajoitteisten kannalta. Koska ongelma ei koske kumpaakaan meistä, asia vaati tutkivan journalistin otetta sekä eläytymistä liikuntarajoitteisen ihmisen elämään. Onneksi saimme myös mahdollisuuden haastatella henkilöä, joka liikkuu päivittäin pyörätuolin avulla opiston alueella. Näin saimme käytännöllistä otetta tutkimukseen.

Rakennukset
Suomen Raamattuopiston päärakennus on rakennettu muuta vuosikymmen sitten, jolloin liikuntarajoitteisia ei juuri huomioitu. Pari vuotta sitten päärakennus sai uuden lisäsiiven ja muutama vuosi aikaisemmin Ystävien talo -nimisen asuinrakennuksen.

Havaintoja
Iloksemme huomasimme, että päärakennuksessa on hissi, joka kulkee pohjakerroksessa ylimpään kerrokseen. Rakennuksen sisäänkäynnin edessä on myös ramppi, jolla pyörätuolin voi siedä rakennukseen sisälle. Nämä mahdollistavat periaatteessa rakennuksessa liikkumisen.

Liikuntarajoitteisen kokemuksia
Haastateltuamme pyörätuolilla liikkuvaa ystäväämme, saimme tietää että päärakennuksessa liikkuminen on helppoa kunhan ensin pääsee sisälle rakennukseen. Ongelma sisäänpääsyn kannalta on juuri ramppi, joka on rakennettu pyörätuolilla liikkumista helpottamaan. Ramppi on nimittäin liian jyrkkä, jotta pyörätuolilla liikkuva pääsisi sen avulla omatomisesti sisälle. Päästäkseen sisälle päärakennukseen, hän tarvitsee toisen henkilön työntöapua.

Pyörätuolilla liikkuvan ystävämme kokemus Ystävien talosta on myös mielenkiintoinen. Tullessaan sinne asumaan, siellä ei ollut ramppeja kulun helpottamiseksi. Hyvillä mielin voimme todeta, että hänen tarpeisiinsa sellainen hankittiin.

Ongelmia liittyy myös erityisesti talvisaikaan pyörätuolilla päärakennuksen ja Ystävien talon väliseen liikkumiseen. Piha ei nimittäin ole useinkaan niin hyvin hoidettu kuin pyörätuolilla liikkuminen vaatisi. 

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä selivityksestä. Ehkäpä kesäpäivien aikaan osa kuvaamistanne esteistä helpottuu. Itse olen havainnut, että pyörätuolilla kyllä pääsee kirkkosaliin ja ensimmäisen kerrkoksen luokkaan sekä toisen kerroksen luokkiin ja ruokalaan. Miten mahtaa olla vessaan pääsy?

    VastaaPoista

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)