torstai 14. helmikuuta 2013

Vaikea suomen kieli

INTIASTA PUUMALAAN ENGLANNIN OPETTAJAKSI
 

Intialainen Amarjit Chugh on sitä mieltä, että yli kahdenkymmenenkin Suomessa oleskellun vuoden jälkeen suomen kieli on vaikeaa, kuin trapetsilla taiteilua. Vaikka puhekieli sujuukin hyvin, kirjoitus ja kielioppi tuottaa vsikeuksia. Ahti Karjalaisen englanti ja Amarjitin suomi ovat luku sinänsä ! Amarjit on saapunut Suomeen Kekkosen hallintokaudella ja aloitti puhekielen opinnot puumalalaisessa maalaisperheessä. Tarkoitus oli opettaa perheen lapsille englantia, mutta asiat kääntyivät päälaelleen: Amarjitin oli opeteltava suomea kun perheen nuoriso ei halunnut kesälomallaan opiskella englannin kieltä. Urheilu ja pullansyönti oli tärkeämpää!

OPISKELUA HELSINGISSÄ

Siis Amarjitin suomen kieli oli savolaisvoittoista ja sillä pärjäsi Puumalassa. Myöhemmin siirryttyään Helsinkiin hän osallistui Helsingin yliopiston suomen kielen kursseille, jossa käytettiin kurssikirjana Finnish for Foreigners. muuten yliopistossa kaikki hänen opiskelunsa tapahtui englannin kielellä. Myöhemmin hän suoritti Haagan Hotelli ja Ravintolaopiston työnjohdon linjan ja siellä kaikki luennot olivat suomen kielellä vaikka hänen annettiin vastata tenteissä englannin kielellä. Opiskelu jatkui raamattukoulussa Hämeenlinnassa noin vuoden ajan ja siellä myös oli luennot suomeksi.
 
 
PALUU INTIAAN

Kaiken tämän jälkeen Amarjit muutti Intiaan ja oli siellä noin neljätoista vuotta ja suomea ei siellä tarvittu.Vieraillessaan Suomessa vuonna kesällä 1994 taas oli tarve käyttää suomea ja hän onnistui palauttamaan kielitaitoaan. Tuli tilanne että hän tapasi vanhan tyttöystävänsä, joka toimi Espoossa opettajana. Vanha suola alkoi janottaa ja niin hääkelllot soivat Amarjitille ja Marjutille kaksi vuotta myöhemmin.  SUOMEA JA ENGLANTIA

Suomi oli näiden vuosien mittaan muuttunut ja nykyään ei enää välttämättä tarvitse osata suomea työelämässä. Monet firmat käyttävät työkielenään englantia. Amarjit on ollut matkailualalla ja siellä sekä englanti että suomi ovat sallittuja.Myös kotona voi puhua englantia.... Amarjit ja Marjut ovat olleet mukana Helsingin kansainvälisen seurakunnan jäseninä ja siellä kaikki toiminta on englanniksi.Siis sielläkin pärjää englanniksi.Ihmisen vanhetessa on vaikeampi opiskella ja oppia itselleen vierasta kieltä, varsinkin jos kielioppi on niin vaativa kun se on suomen kielessä. Useimmille ulkomaalaisille suomi on vaikeaa jo lauserakenteidenkin kannalta, puhumattakaan hassuista sanoista, jotka eivät muistuta mitään muuta kieltä.

1 kommentti:

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)