perjantai 11. lokakuuta 2013

Koulunkäynti vaikuttaa ratkaisevasti tyttöjen elämään

Monet bangladeshilaiset lapset saavat mahdollisuuden käydä koulua Kylväjän tuella.
Tänään vietetään YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää.

Tytöt ovat monissa maissa heikossa asemassa. Heitä saatetaan pitää taloudellisena taakkana perheelleen, ja syntymästään saakka heidän terveyteensä, heistä huolehtimiseen ja heidän koulutukseensa saatetaan panostaa vähemmän kuin poikiin.

Koulunkäynti kielletään tytöiltä useammin kuin pojilta. Yleisin syy siihen, että vanhemmat eivät lähetä tyttöjä kouluun on koulumatkan vaarat. Muita syitä ovat koulunkäynnin kustannukset ja lasten käyttäminen työntekoon.

Koulutuksen puutteella on tytöille elämänmittaiset seuraukset. Mahdollisuudet taloudelliseen riippumattomuuteen ovat mitättömät, ja riski liian aikaiseen avioitumiseen kasvaa.

Bangladeshissa hallitus antaa samat mahdollisuudet sekä pojille että tytöille. Koulut ovat käytännössä lähes maksuttomia yläasteelle saakka - eli kahdeksannen luokan tutkintoon. Mahdollisuuksien rajat asettaa asuinpaikka, perhe, koulujen etäisyys ym.

Tyttöjen koulunkäynti on yleistynyt Bangladeshissa huimasti viimeisten parin vuosikymmenen aikana. Vuonna 2007 alakouluikäisistä bangladeshilaistytöistä 94 prosenttia kävi koulua. Naogaonin läänissä, jossa Kylväjä toimii, tilanne lienee huonompi. UNICEFin tutkimus (Multiple Indicator Cluster Survey) osoittaa, että Naogaonin alueella vain 37,9% lapsista käy alakoulun loppuun. Mitä ylemmille luokille noustaan, sitä enemmän tyttöjä putoaa pois.

Kylväjä kannustaa tyttöjen koulutusta ja palkkaa naisopettajia, jotta tytöt tulisivat kouluun Naogaonin läänissä Bangladeshissa. Kylväjän kehitysyhteistyöhankkeessa tuetaan kyliin perustettuja yhteisökouluja, jotka avaavat lapsille mahdollisuuden koulunkäyntiin turvallisesti lähellä kotia. Vanhemmat ovat usein kaukana kotoa päivätöissä, mutta lapsi voi tulla kyläkouluun hänen hoitoonsa jätettyjen pienempien sisarustenkin kanssa. Kouluissa on saavutettu hyviä oppimistuloksia, vain pieni osa oppilaista ei osallistu loppukokeisiin.

Suomalaisten kummien tuella ylläpidetään asuntoloita oppilaille, joilla ei ole mahdollisuutta käydä koulua kotoa käsin. Asuntoloita on kolme: yksi alakoululaisille ja kaksi yläkouluikäisille tytöille ja pojille.

Varattomien perheiden nuorten opiskelua tuetaan stipendein, sillä kirjat on college- ja yliopistotasolla hankittava itse. Opintotukea annetaan tutkintomaksuihin ja kirjoihin. Tuki mahdollistaa nuoren opiskelun ilman kohtuutonta taloudellista taakkaa vanhemmille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)