tiistai 15. lokakuuta 2013

"Maaseudun naisten voimaannuttaminen on välttämätöntä nälän ja köyhyyden poistamiseksi."

Hyvää kansainvälistä maaseudun naisten päivää! YK:n yleiskokous julisti lokakuun 15. päivän maaseudun naisten päiväksi vuonna 2007. Päivän tarkoituksena on muistuttaa maaseudun naisten keskeisestä roolista maatalouden ja maaseudun kehittämisessä, ruoan saatavuuden parantamisessa ja maaseudun köyhyyden poistamisessa.

YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin viesti maaseudun naisten päivälle on: "Maaseudun naisten voimaannuttaminen on välttämätöntä nälän ja köyhyyden poistamiseksi. Kieltämällä naisilta oikeudet ja mahdollisuudet kiellämme heidän lapsiltaan ja yhteiskunnilta paremman tulevaisuuden."

Bangladeshin maaseudulla naisten toiminnan vaikutus koko perheen elämään on huomattu. Bangladeshilainen Mina kertoo:

"Kun minut naitettiin, olin varsin nuori tyttö. En osannut lukea enkä kirjoittaa. Sain lähetykseltä ompeluopetusta ja kirjontatöitä, siitä sain omaa rahaa. Kun en osannut kirjoittaa nimeäni palkkiokuittiin, käsityöohjaaja Balesor opetti kädestä pitäen kirjoittamaan nimeni.  Ostin käsitöistä säästämilläni rahoilla vuohen, joka sai useita jälkeläisiä, ja niitä myyden hankin lisää rahaa. Sain lapsia, ja kun he kasvoivat, he pääsivät kouluun.

Myöhemmin aloitettiin kylässäni säästöryhmä, ja liityin sen jäseneksi. Talletamme viikottain 10 takaa (10 senttiä) ryhmän rahastoon. Rahastosta sain myöhemmin lainaa ja hankin maata viljelyyn, (350 e). Saimme itse riisiä ja voimme myydä sitä. Lasteni isä sanoi, ettei pysty yksin kouluttamaan lapsia, ja minä sain auttaa. Lasten koulutukseen tarvitaan paljon rahaa, mieheni antaa ja niin minäkin hankin ja annan. He tarvitsevat aina uusia vaatteita, talvivaatteita ja muita. Koulun lisäksi he tarvitsevat yksityisopetusta pärjätäkseen, siihen menee paljon rahaa.  

Säästöryhmä toimi hyvin ja sitten se sopimuksen mukaan itsenäistyi.  Myöhemmin aloitin oman säästöryhmän kylän naisten kanssa. Meitä on 22 ja toimin ryhmän vastaavana. Vuoden kuluttua ryhmä liittyi järjestön (BLM-F) kehitysohjelmaan. Meillä on oma tili pankissa jonne naisten säästöt talletetaan. Rahastossa on 15 500 Tk (160 euroa). Olemme saaneet useita vuohia. Säästöryhmä­toiminta on hyvä, koska saame lainoista korkotulotkin itsellemme. Minun perheeni tulee nyt hyvin toimeen. Olen koko ajan tehnyt käsitöitä ja saanut niistä lisätuloa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)