tiistai 11. maaliskuuta 2014

Dokumenttiohjelmassa yllätyksiä luvanalaisista rahankeräyksistä


Eilen 10.3 YLE:n kanavalla esitettiin ohjelma, jolla oli MOT- sarjan sensaatiohakuisen tutkivan journalismin linjan mukaisesti hieman provosoiva otsikko ’Rahankeräystä Herran nimeen’.  Ohjelmassa tuli esille muutama yllätys. Yksi myönteinen tällainen oli toimittajien tulos, että viime vuosien rahankeräystilitysten mukaan Ev.-lut. Lähetysyhdistys Kylväjä oli seitsemänneksi suurin uskonnollinen rahankeräysten toteuttaja Suomessa. Kylväjä ei kuitenkaan ole missään nimessä maan seitsemänneksi suurin uskonnollinen yhdistys. Tämä kertoo sen, että Kylväjä on ollut rahankeräyslupia hakiessaan ja niistä tilityksiä laatiessaan erittäin tunnollinen ja varovainen. Koska laki rahankeräyksistä ei tarkkaan määrittele, mikä yhdistyksen varainhankinnassa todellakin on lain säätelemää yleistä rahankeräystä, niin olemme sisällyttäneet kaikki tuloerät, joidenka tulkinnasta olemme olleet epävarmoja. Olemme näköjään tältäkin osin onnistuneet pyrkimyksissämme lainkuuliaisuuteen ja läpinäkyvyyteen.

Se, että eräät meitä suuremmat järjestöt ovat tilittäneet meitä vähemmän tuloja saattaa johtua siitä, että heillä on tulonhankkimismuotoja, jotka selvästi eivät kuulu luvanvaraisten keräysten piiriin. He voivat kerätä tavaraa tai heillä voi usealla paikkakunnalla olla viikoittaisia kokouksia, joissa kerätään kolehti. Heillä saattaa olla myös laaja jäsenkunta, joihin suurin osa keräyksistä kohdistetaan.

Totta kai olisimme pitäneet siitä, jos ohjelma olisi kertonut enemmän yhdistyksemme varsinaisesta toiminnasta.

Oli myös yllättävää, että vaikka ohjelman tekoaikana tuli julkisuuteen poliisin yritys tutkia Wikipedian rahankeräystä Suomessa, niin ohjelmassa ei lainkaan otettu esille lainsäädännön mahdollisuudet vastata internetin ja globalisaation tuomiin haasteisiin. Vastaavasti tuli aika heikosti esille, että nykyisen lupakäytännön tiukentaminen nopeasti loisi ristiriitoja yhdistysvapauden, uskonnonvapauden ja yksilön vapauden kanssa. Toisaalta tuli kyllä esille, että lupaviranomaiset rajalliset resurssit hädin tuskin riittävät lupahakemusten käsittelyyn siedettävässä ajassa ja ohjelman mukaan resurssit eivät riitä kaikkien tilitysten tarkastukseen. Tämä herättää kysymyksen, eikö olisi syytä siirtää valvonnan painopistettä todellisten rahankeräysten valvontaan sen sijaan, että pääpaino on suunnitelmien tutkimisessa.

Ohjelma esitetään uusintana Esitetään: Ke 26.3.2014 klo 9.30. Ohjelman nettikatseluaika YLE Areenassa alkaa Ma 24.3.2014 klo 20.00.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)