tiistai 22. huhtikuuta 2014

KauppatavaraaProjektien ideointiin liittyen olen pureutunut mm. moniin sosiaalisiin tekijöihin. Olen toki tiennyt, että tyttöjen naittaminen alaikäisenä on edelleen tavallinen ongelma, samoin kuin kohtuuttomat myötäjäiset, jotka tytön perheen odotetaan järjestävän. Nyt ymmärrän hiukan paremmin joitakin näiden ongelmien taustatekijöitä. 

Myötäjäiset ovat ennen kaikkea hindutapa, mutta täällä myös muslimiyhteiskuntaan syvälle juurtunut. Alun perin ilmeisesti myötäjäisten ajatus on ollut se, että tytär ei hinduperheissä saa lainkaan perintöä, ja niinpä myötäjäisten on ollut tarkoitus vastata tyttären perintöosuutta. Käytännössä myötäjäiset menevät kuitenkin tuoreen aviomiehen tai hänen vanhempiensa taskuun, eikä tytär hyödy myötäjäisistä muutoin, kuin että voi toivoa kunnon myötäjäiset saaneen aviomiehen suhtautuvan häneen suopeasti.

Myötäjäissummat ovat hulppeita, köyhimmissäkin perheissä puhutaan vähintään 300 euroa vastaavasta summasta. Korkeammin koulutettu tai kunnon töissä käyvä sulhanen voi vaatia suurempaa summaa. Kun päiväpalkka on euron ja kahden euron väliltä, voitte ymmärtää, että tuollainen myötäjäissumma ajaa monen perheen vararikkoon. Monet ottavatkin lainaa hääjärjestelyjä varten ja joutuvat velkakierteeseen. Ei ihme, ettei tyttölapsia arvosteta!

Myötäjäiskäytäntö on julistettu laittomaksi, ja hallitus ja monet järjestöt ovat kampanjoineet sitä vastaan. Silti tapa istuu sitkeässä. Vanhemmilla on sosiaalinen paine saada tyttäret naitettua nuorina. Myös huoli naimattoman tyttären turvallisuudesta painaa; häirintä ja raiskaukset ovat surullisen yleisiä. Ajatellaan myös, että kotona asuvasta tyttärestä on vain kuluja, parempi naittaa hänet mahdollisimman pian aviomiehen huollettavaksi. Kuulostaa karulta, mutta tämän taitaa olla käytännön pakottamaa taloudellisuutta, koska tyttöjen työssäkäyntimahdollisuudet ovat varsin rajalliset.

Toisaalta jos naimisiinmenolla välttyy ahdistelulta, myötäjäiskiistat ovat johtava syy perheväkivaltaan. Koska harva perhe pystyy suorittamaan koko myötäjäismaksua kerralla, aviomies usein painostaa väkivallalla vaimoaan, jotta tämän perhe suorittaisi loput maksut. Lähes päivittäin lehdessä on juttuja aviomiehen tai anopin pahoinpitelemistä nuorista vaimoista, joiden perheet eivät ole kyenneet suorittamaan jatkuvasti kohonneita myötäjäisvaatimuksia, ja jotka menehtyivät joko vammoihinsa tai itsemurhan seurauksena. Varsin ahdistava ongelmavyyhti!

Vaikutustyö asenteiden muuttamiseksi vie aikaa. Pohjimmiltaan tarvitaan mullistavaa oivallusta omasta ja toisten ihmisarvosta ja jokaisen kunnioittamisesta, kohtaamista Luojan kanssa, joka arvostaa meitä jokaista ja voi tehdä työtään meissä. Rukoillaan, että saisimme työmme kautta olla mahdollistamassa näitä kohtaamisia.  

Annukka Isokoski, Bangladesh

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)