tiistai 19. elokuuta 2014

Humanitaarisen avun päivä 19.8.


Tänään vietetään maailman humanitaarisen avun päivää. Päivän tarkoituksena on antaa tunnustusta avustustyöntekijöille ympäri maailmaa ja kiinnittää huomiota maailman humanitaarisiin haasteisiin.

Kansainvälisestä yhteistyöstä, humanitaarisesta avusta ja kriisinhallintatoimista vastaava Euroopan komission jäsen Kristalina Georgieva Irakista:

Humanitaariset haasteet ovat erittäin ilmeisiä täällä Irakissa juuri nyt. Sadattuhannet ihmiset tarvitsevat epätoivoisesti apua. Avun toimittaminen perille on kuitenkin yhä vaikeampaa konfliktin pahentuessa. Irakin lisäksi humanitaarisen avustushenkilöstön työ on vaikeutunut merkittävästi myös muilla avustusalueilla. 

Konfliktien määrä maailmassa lisääntyy jatkuvasti, ja niiden luonne muuttuu koko ajan. Tämä tekee maailmasta yhä haavoittuvamman. Väkivalta Lähi-idässä muuttuu yhä julmemmaksi, eikä viattomien siviilien kärsimykselle näy loppua. Miljoonat siviilit elävät vyöhykkeellä, joka ulottuu Afrikan poikki Malista pohjoisen Nigerian, Keski-Afrikan tasavallan ja Etelä-Sudanin kautta Somaliaan ja jonka konflikteja etninen ja uskonviha osaltaan ruokkivat. Haavoittuvassa asemassa olevien lasten, naisten ja vanhusten auttaminen tällaisilla alueilla vaikeutuu jatkuvasti.

Näiden haasteiden takia myös avustustyöntekijöiden työ muuttuu koko ajan vaarallisemmaksi. Heitä vastaan tehtyjen hyökkäysten määrä on nelinkertaistunut vuodesta 2003 lähtien. Viime vuonna keskimäärin 12 avustustyöntekijää kuoli ja enemmän kuin 10 avustustyöntekijää siepattiin joka kuukausi. Joka viikko kolme avustustyöntekijää joutui hyökkäyksen kohteeksi ja loukkaantui.
Ilmastonmuutoksen, muun muassa Sahelin alueen nopean väestönkasvun ja ääriliikkeiden nousun myötä konfliktit ja nälänhädät lisääntyvät väistämättä ja yhä useampien on pakko lähteä kotiseudultaan ja luopua elinkeinostaan. 

Maailmamme on valtavan hauras. Sen vuoksi meidän on keskityttävä entistä enemmän sen haasteisiin vastaamiseen sotien ja konfliktien uhrien tähden, mutta myös niiden rohkeiden ihmisten vuoksi, jotka asettavat henkensä alttiiksi heitä auttaakseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)