keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Jurtta Kauhajoella

 Olin elämäni ensimmäisen kerran mukana, kun jurttaa pystytytettiin seurakuntavierailulla. Miehet olivat ajaneet monta tuntia Tikkurilasta Kauhajoelle jurttaperäkärryä kuljettaen. Nyt he ohjasivat meitä jurtan valmistelussa. Yhdessä talkoolaisten kanssa kannoimme kaikki tarvikkeet sisälle.  Tästä se alkaa. Pohjakangas on levitetty ja katon keskikehikko on valmiina odottamassa nostamista.
Ensin laitetaan kuitenkin ovi paikalleen ja siitä jatketaan seinäritilöiden laittoa. Tarkkaa työtä, onneksi kokeneet pystyttäjät ovat opastamassa. Jokainen vaihe on tehtävä tarkasti, että seuraavat osat saadaan hyvin paikalleen.
Tässä olemme kokoontuneet saamaan ohjeita seuraavaan vaiheeseen. Oli mukavaa kokea jurtan pystytys yhdessä Kauhajokisten kanssa. Pohojalaaset on mukavaa seuraa.
Ovi on paikallaan ja jurtan keskipuut. Tässä kiinnitetään kattorimoja.  Mongolialainen matto ja ensimmäiset kalusteet on nostettu jo sisään.

Monen tunnin kokoamistyön jälkeen, pääsimme lähetyssihteerin kanssa sisustamaan jurttaa.
Ihmettelimme sitä, miten mongolialaiset kokoavat asumuksensa alle 2 tunnissa. No, he muuttavat 2-4 kertaa vuodessa ja joutuvat purkamaan ja kokoamaan sen joka kerta. Ajattelimme, että varmaan jokaisella perheen jäsenellä on oma tehtävänsä purkaessa ja kootessa. Näin se käy tottuneesti.Nyt jurtta on valmis esiteltäväksi.  Ulkopuolelle on koottu tuoleja koululaisryhmiä varten. Siinä kerrotaan ensin yleisiä asioita Mongoliasta ja ihmisten elämästä jurtissaan.
Tervetuloa katsomaan!Olin esittelyvuorossa maanantaina.  Sain kertoa Mongoliasta meidän matkamme pohjalta.  Tyttäremme ja miehensä olivat Kylväjän määräaikaistyöntekijöinä maassa ja vierailimme heidän työhönsä tutustumassa siellä. Keskittyneesti yläkoululaiset kuuntelivat ja esittivät mielenkiintoisia kysymyksiä.


Maanantaina saapui Marjaana Kotilainen seurakuntavierailulle ja jatkoi jurtan esittelyä. Loppuviikosta oli Mika Laihon vuoro.
Jurttaviikkoon kuului myös naisten teeilta jurtassa. Jurttaan tutustuivat myös päiväkerholaiset ja lähetyspiiriläiset.


Kuvat: Marjaana Kotilainen, Martti ja Laila Laukkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)