perjantai 12. syyskuuta 2014

Kylä veden alla

Tulva-aikana banaanipuun rungosta saa kätevän lautan vesialueen ylitykseen. Banaani on ruohokasvi jonka huokoinen runko pysyy useita päiviä veden pinnalla, kunnes vettyy ja vajoaa. Banaani tuottaa hedelmää vain toisena vuonna ja sen runko joutaa sitten katkaistavaksi, joten se on myös halpaa materiaalia. .


Aasian suurimmat joet, Brahmaputra ja Ganges laskevat Bengalinlahteen. Brahmaputra paisuu paikoin 14 km levyiseksi! Jokien ympärille on muodostunut yksi maailman tiheimmin asutuista alueista, Bangladesh. Pääkaupungista Dhakasta Bograan ja siitä pohjoiseen vievän valtatien kulkijat ylittävät joen pitkin nykyaikaista siltaa, joka on joen kapeammalla kohdalla ja pituudeltaan vain runsas 5 km. Useina vuosia monsuunisateet ovat olleet vähäiset ja joen keskelle on kasaantunut laaja hiekkatönnäs ja vähitellen veden myötä hedelmällistä lietettä. Tönnäälle on syntynyt asutusta, savitaloja ja viljelystä.
Pitkästä aikaa kuluvana vuonna on satanut runsaasti sekä Intian että Bangladeshin alueilla. Sen seurauksena asuinalueet joen keskellä ovat jääneet veden alle. Isompien puiden latvustot  muodostavat vihreän vanan keskelle laajaa virtaa ja muutama asumus näkyy vielä vedessä.  Ihmiset karjoineen ovat joutuneet väistymään jonnekin.
Tulva on levinnyt myös joen ranta-alueille laajalla alueella aiheuttaen paljon vahinkoa asumuksille niitä tuhoten ja katoa tuottaen. Toisaalta tulvavesi myös tuo pelloille lannoittavaa lietettä. 
Kylväjän työalue sijaitsee pohjoisemmassa ja kauempana Brahmaputrasta. Sitä halkovat pienemmät joet ovat pystyneet kuljettamaan kerääntyneet vesimassat kohti merta eikä tulva ainakaan vielä kosketa Kylväjän työaluetta. 

Terveisin Bangladeshista Aili Maria Manninen (teksti ja kuvat)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)