maanantai 6. lokakuuta 2014

Bangladeshin naisten säästötalkoot


Tällä viikolla olin mukana johtajuuskoulutuksessa, joka oli järjestetty kehitysryhmien vastuunkantajille. Ryhmät muodostuvat noin 20 kyläläisestä (useimmat naisryhmiä) jotka viikoittain säästävät yhteiseen pottiin ja antavat toisilleen sitten lainoja tästä rahastostaan. Koulutuksissa oli ryhmien sihteereitä, rahastonhoitajia ja puheenjohtajia.

Kyselin ryhmäläisiltä, mitä hyötyä heidän mielestään tällaisesta ryhmästä on. Sain pitkän listan vastauksia: Laina on halvempaa kuin ulkopuolisilta otettu, sillä korko on pieni. Korko lisäksi hyödyttää heitä itseään, sillä se jää ryhmän kassaan. Selvää oli, että rahallisen hyödyn lisäksi naiset listasivat sellaisia asioita kuin ryhmätoiminnan myötä kyläläisten kasvanut yhteys ja toistensa auttamishalu. Ihmiset ovat oppineet arvostamaan lasten kouluttamista toistensa esimerkkien innoittamana. Naiset ovat rohkaistuneet kertomaan mielipiteitään ja ovat saaneet näin päätösvaltaa perheissään.

Eräs ryhmänjohtaja kertoi, että erään ryhmäläisen aviomies oli äkillisesti sairastunut vakavasti. Perheellä ei ollut tarpeeksi rahaa maksaakseen kyydin sairaalaan. Niinpä ryhmänjohtaja oli kiireesti koonnut ryhmän koolle, ja kaikki olivat päättäneet antaa pienen summan. Näin saatiin kerätyksi avustus sairaskuljetusta varten. Ryhmänjohtaja huomautti, että tällainen yhteishenki ja auttamisenhalu ovat syntyneet ryhmän myötä.

Toinen esimerkki tuli kylästä, jossa alkuun ryhmäläisiä oli vaikea saada tuomaan viikoittaisen pienen säästönsä. Syynä siihen oli se, että useimpien miehet juopottelivat ja käyttivät lähes kaiken tienaamansa rahan alkoholiin. Alkoholi on suuri ongelma etenkin vähemmistöheimojen keskuudessa, ja kylissä valmistetaan riisistä paikallistyylistä kiljua. Ryhmän johtaja ja BLM-F:n työntekijä puhuivat miehille, selittivät säästämisen tärkeyttä ja juomisen haittoja sekä rohkaisivat heitä vähentämään juomista. Nyt kun ryhmä on ollut toiminnassa muutaman vuoden, alkoholin käyttö kylässä on selvästi vähentynyt.

Minua nämä esimerkkikertomukset rohkaisevat. Jumala tekee työtään näissä kylissä ja tavallisten ihmisten elämissä. Hän on se, joka saa aikaan tällaista muutosta meissä. Vaikka emme voikaan näkyvästi sanallisesti pitää esillä Sanomaa, hän tekee työtään myös projektityön kautta. Ja hän on luvannut, ettei jätä työtään kesken. Rukoillaan, että moni saisi kohdata rakastavan Vapahtajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)