lauantai 4. lokakuuta 2014

Suuren sovintopäivän iltana


Jom Kippurin aikaan kadut täyttyvät pyöräilevistä lapsista

Tänä viikonloppuna Israel hiljeni viettämään suurta sovintopäivää, Jom Kippuria yhtä aikaa kun maan muslimit juhlivat omaa uhrijuhlaansa, Eid-Al Adhaa. Juhlien tematiikka on häkellyttävän samankaltainen: juutalaisen juhlan alku löytyy 3. Mooseksen kirjasta, jossa kansaa kehotetaan paastoamaan ja Aaronia uhraamaan syntiuhri itsensä ja kansan syntien puolesta. Muslimit puolestaan muistelevat, kuinka Abraham oli valmis uhraamaan poikansa, mutta viime hetkellä Jumala antoi hänen tilalleen oinaan. Islamin tradition mukaan uhrialttarille laskettu poika oli Ismael.

Suuri sovintopäivä ja muslimien uhrijuhla osuvat samaan aikaan vain kerran kolmessakymmenessä vuodessa. Ne sopivat huonosti yhteen, sillä muslimien juhla on luonteeltaan riehakas, kun taas suuren sovintopäivän tunnelmaan kuuluvat katumus ja itsetutkistelu. Jerusalemin poliisi varautui tänä vuonna tavallistakin huolellisemmin mahdollisiin yhteenottoihin alueilla joilla juutalaiset ja arabit elävät rinnakkain.

Jom Kippur on pysähdyttävä kokemus. Perjantai-iltana auringon laskiessa kaikki liikenne seisahtuu vuorokaudeksi ja normaalisti niin meluisa elämä hiljenee. Suuri osa juutalaisista aikuisista paastoaa ja käy synagogassa; nekin jotka eivät paastoa, kunnioittavat päivää pysyttelemällä kotona omissa oloissaan. Televisio ja radio vaikenevat, liikennevalot vilkuttavat keltaista ja siellä täällä kaduilla hiljaisuuden katkaisevat vain lasten iloiset äänet ja skeittilautojen ryminä, kun isot valtaväylät muuttuvat pyöräteiksi yhden päivän ajaksi.

Jom Kippurina juutalaiset tekevät parannusta kuluneen vuoden virheistä. Suuri sovintopäivä on sopiva hetki myös kristitylle pysähtyä tutkimaan sydäntään ja kiittämään siitä, että synnit on jo täydellisesti sovitettu. Kun katumusrukous nousee koko Israelin maasta kohti taivasta, rukoilemme Iisakin ja Ismaelin jälkeläisten puolesta, että he tulisivat tuntemaan Jeesuksen uhrin. Juutalaisten kääntyminen Jeesuksen puoleen tulee olemaan suureksi siunaukseksi myös arabeille. Joka päivä lähempänä on Sakarjan profetian toteutuminen:

Mutta Daavidin sukuun ja Jerusalemin asukkaisiin minä vuodatan armon ja rukouksen nöyrän hengen. Ja he kohottavat katseensa minuun, kohottavat katseensa häneen, jonka ovat lävistäneet. He surevat häntä, niin kuin surraan ainoaa poikaa, ja valittavat häntä katkerasti, niin kuin esikoista valitetaan. --- Sinä päivänä Daavidin suvulle ja Jerusalemin asukkaille puhkeaa lähde, joka puhdistaa synnistä ja saastaisuudesta.
                                                                                                                                           (Sakarja 12:10, 13:1)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)