maanantai 5. lokakuuta 2015

Hyvää opettajien päivää!

Uzirpurin koulu on yksi Kylväjän tukemista kouluista Bangladeshissa.
Tänään 5. lokakuuta vietetään kansainvälistä opettajien päivää. Opettajilla on suuri rooli myös Kylväjän työssä.

Bangladeshissa Kylväjän hankkeessa on kymmenen kyläkoulua, joita käy yhteensä vajaa 800 oppilasta. Bangladeshin syrjäseudulla koulunkäynti ei ole itsestäänselvyys. Kylväjän hankkeen avulla monet lapset pääsevät kouluun turvallisesti lähellä kotiaan.

"Varmaankin koulunkäynti olisi jäänyt, jollei kotikylässäni olisi ollut koulua", toteaa Rahan, joka aloitti koulunkäyntinsä vuonna 2001. Hän on esikoispoika ja kaksi sisartakin ovat hyötyneet koulusta. Myöhemmin Rahan on jatkanut opintoja ylemmillä asteilla stipendendien turvin. Hän läpäisi 12. luokan kokeet vuonna 2014.  Hänen kotinsa on varaton, eikä hän ole saanut tukea sieltä.
"Olen välillä tehnyt töitä, ja BLM-F:stä saadut stipendit mahdollistivat ylempien luokkien opinnot", kertoo Rahan, joka nyt opiskelee collegessa tavoitteenaan kandidaattitutkinto.

Chogkourin kyläkoulu aloitettiin kyläläisten kanssa yhteistyössä kehitysyhteistyövaroin tuettuna 1993. Alusta asti opettajana on toiminut Gopal Mondol, hänen aikanaan koulua on käynyt satoja oppilaita. Vanhimmat heistä ovat jo aikuistuneet. Lukuisat kyläläiset iloitsevat koulun suomasta mahdollisuudesta toimia hyvänä ponnistuslautana elämässä. Opettaja Gopal kertoo, että kunnallinen koulu ei ole kovin kaukana, mutta turvaton koulutie olisi ollut lukuisille oppilaille ylivoimainen este, ja ilman kyläkoulua köyhimpien lasten tie olisi todennäköisesti johtanut suoraan elämään päivätyöläisenä kädestä suuhun!

Paikallinen kansalaisjärjestö, Kylväjän yhteistyökumppani, BLM-F luovutti suunnitellusti Chogkourin kyläkoulun paikalliselle koulukomitealle vuonna 2010. Kyläkomitean vastuulla koulu toimi vuoden ja sittemmin yhteistyössä Caritaksen kanssa. Koulu on yhä elinvoimainen. Koululaisia on noin 60-70 esikoulusta kolmanteen luokkaan.

Erityisesti tänään iloitsemme opettajista, jotka opettavat koululaisia ympäri maailmaa!
Kansainvälistä opettajien päivää on vietetty maailmanlaajuisesti Unescon ja Education Internationalin aloitteesta vuodesta 1994 lähtien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)