torstai 22. lokakuuta 2015

YK:n uudet kestävän kehityksen tavoitteet Bangladeshin näkökulmasta


YK hyväksyi syyskuun lopussa viralliset uudet kestävän kehityksen tavoitteet. Edellisten vuosituhattvoitteiden umpeutumisaika oli 2015 ja nyt seuraavat tavoitteet tähtäävät vuoteen 2030.
Tavoitteita on nyt kahdeksan tilalta 17. Niiden päämäärinä on köyhyyden poistamiseen maailmasta, ympäristön ja ilmaston suojelemiseen ja tasa-arvon parantaminen niin naisten ja miesten välillä, kuin myös taloudellinen tasa-arvo maiden sisällä ja maiden välillä.
Bangladesh on yksi maailman maista joka saavutti monia vuosituhattavoitteista. Äärimmäinen köyhyys puolittui myös vuosina 1990-2010. Äiti- ja lapsikuolleisuus väheni yli 40 prosenttia vuodesta 1990. Peruskoulun aloittaa lähes kaikki, yli 98 prosenttia lapsista. Kansalaisjärjestöjen työ on ollut yksi tärkeä tekijä näissä saavutuksissa.
Uusien tavoitteiden saavuttamisessa riittää silti haasteita Bangladeshissa, sillä väestönkasvu on silti nopeaa. Maa on yksi maailman väkirikkaimmista 162 miljoonan asukkaan väkiluvulla. Yli kolmannes väestöstä elää edelleen alle köyhyysrajan, eli alle 1,25 dollarilla päivässä. Myös ilmaston muutos luo paineita. Tulvat, myrskyt ja äärimmäiset sääolot ovat lisääntyneet ilmastonmuutoksen myötä, ja luovat vaarallisia olosuhteita niin ihmisille kuin taloudellekin.
Maan presidentti Sheik Hasina myös kertoo tähtäävänsä köyhyyden ja nälän poistamiseen Bangladeshissa sekä maan siirtämisen kunnolla keskitulon maiden joukkoon. Maailmanpankin listoilla juuri tänä vuonna Bangladesh nousi matalatulon maiden joukosta matalampien keskitulon maiden joukkoon.Lähteet:
                 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)