maanantai 2. marraskuuta 2015

Kodin nurkalla oleva kurpitsa ja puntari aseina lasten aliravitsemusta vastaan

Ravitsemus on tärkeä osa terveyttä. Etenkin köyhissä perheissä Bangladeshin maaseudulla ruokavalio jää yksipuoliseksi tiedonpuutteen, tottumusten ja siksi ettei ole varaa parempaan.
Kylväjän tukeman terveysprojektin puitteissa äidit harjoittelevat yhdessä yksinkertaisia, paikallisia ja ravitsevia ruokia. Yhdessä pohditaan ja opitaan erityisesti lasten ravitsemukseen liittyviä asioita. Haasteita riittää: pienimmät lapset kulkevat äidin mukana päivätöissä pelloilla, jolloin pitkän päivän aikaan eväänä saattaa olla muutama keksi. Tai sitten hoitaminen on isojen sisarusten vastuulla, eikä silloinkaan ruokahuolto ole helppoa. Helteessä ruokaa ei voi tehdä varastoon, jääkaappeja ei ole. Mietitään myös konkreettisia keinoja saada pöytään ravitsevampaa ruokaa vähällä rahalla. Kodin nurkalle voi istuttaa kurpitsan, muutamaa kanaa hoitamalla saa munia.
Äidit ovat ymmärtäneet myös punnitsemisen ja kasvukäyrän tärkeyden. Käyrä näyttää jos lapsi on vaarassa ajautua aliravitsemukseen. Kun vaaran huomaa ajoissa, on asiaan helpompi puuttua. Lapsia punnitaan projektin liikkuvilla klinikoilla ilmaiseksi. Säännölliset neuvolakäynnit eivät Bangladeshissa ole rutiinia, vaan paljon kannustusta ja ohjausta tarvitaan jotta äidit motivoituvat tuomaan lapset punnittaviksi.
Alipainoiset lapset saavat projektin puitteissa energia- ja proteiinipitoista puuroainetta, johon äiti sekoittaa vain veden. Tulokset ovat olleet innostavia: suurimman osan paino nousee merkittävästi puuronsyönnin aikana, ja valtaosa heistä pysyy myös uudella hyvällä käyrällään kontrolloinnin aikana – mikä kertoo siitä että äiti on pystynyt laittamaan oppimaansa käytäntöön ja tarjoamaan lapselle ravitsevampaa ruokaa. Paras palkinto ravitsemustyöstä on lapsen hymy, pieni käsi joka kiskoo leikkiin tai kiipeää syliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)