keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Kylväjä mukaan ihmiskaupan vastaiseen työhön Israelissa

Lähettimme Israelista kirjoittaa:

Koko homma lähti oikeastaan siitä, kun syyskuussa tutustuimme mieheni kanssa Liettuan juutalaiseen pastoriin, entiseen narkomaaniin, joka on jo kymmenen vuoden ajan johtanut narkomaaneille ja prostituoiduille tarkoitettua Aviv Center'iä Tel Avivin vanhalla linja-autoasemalla. Kiertelimme hänen kanssaan lähikatuja ja -kujia kohdaten alueen lukuisia narkomaaneja ja prostituoituja, jotka keskellä kirkasta päivää pistivät itseensä tai toinen toisiinsa huumeita. Alue toi mieleen lähinnä Kuoleman Varjon Laakson, pimeimmästä pimeimmän keskellä kirkasta auringonpaistetta. Tuolloin kävi mielessä, että tässä työssä voisin kenties olla jollain tavalla mukana, olihan minulla Suomesta päihdealan kokemusta. 

Asiaan valoa rukoillessani eteeni avautui Ps. 88, Epätoivoisen rukous, kuin suoraan tuolta alueelta jonkun kirjoittamana: "-- ylenmäärin olen kärsinyt, olen tuonelan kynnyksellä. Toistenkin mielestä olen valmis hautaan-- olen kuin voimansa menettänyt-- olen yksin, kuin olisin jo kuollut. Minä virun kuin kaatuneet haudoissaan - nuo, joita sinä et enää muista, joita kätesi ei auta. Sinä olet syössyt minut syvyyksien perille, pimeään, pohjattomaan kuiluun-- Sinä olet karkottanut ystävät luotani, niin kammottavaksi olet minut tehnyt. Olen kuin vanki, en pääse vapaaksi. Nuoruudesta saakka on osani ollut kova ja kuolema on uhannut elämääni. Näännyksiin asti olen kantanut hirveää kuormaa-- nyt on seuranani vain pimeys." Tuota kohtaa lukiessani en voinut muuta kuin itkeä, niin suoraan se oli linja-autoaseman ihmisten elämästä.

Seuraavana päivänä sama asia mielen päällä aukeni Jes. 45:2-3. "Minä kuljen sinun edelläsi. Vuorimaat minä tasoitan, pronssiovet murran, rautateljet isken irti. Minä annan sinulle aarteet pimeistä piiloistaan ja kalleudet kätköistään--"  

Pian sain selville, että samalla alueella sijaitsee Red Carpet Nail Center, joka on vain naisille tarkoitettu paikka. Otin yhteyttä keskuksen perustajaan ja johtajaan ja kerroin halustani tulla tutustumaan paikkaan, samalla kertoen, että en ole ollenkaan varma, onko minusta lainkaan sen kaltaiseen hommaan. Johtaja toivotti minut tervetulleeksi todeten, ettei kukaan voi tietää, ennenkuin kokeilee. 

Käynti keskuksessa realisoitui joulukuun alussa ja heti ensimmäisestä kerrasta tiesin, että "tämä on mun juttu". Inhimillisesti katsoen Punaisen Maton naisista monet ovat luotaan työntäviä, jopa vastenmielisiä: enemmän tai vähemmän likaisia, räkä ja meikit poskella, provosoivasti pukeutuneita, kaikki aineissaan, jotkut äänekkäitä, vaativia, ronskeja kielenkäytössään, oman ammattikuntansa pahnan pohjimmaisia. Nainen alennusmyynnissä, syvässä nöyryyttävässä alennustilassa. Sen alemmaksi ei enää voi vajota. Ja toisaalta: heistä löytyy paljon myös jotain kaunista, herkkää, aitoa - he eivät useinkaan jaksa teeskennellä pätkääkään mitään muuta kuin ovat-  jotakin, joka kutsuu viereen istumaan, kuuntelemaan, välittämään, jakamaan Jeesuksen rakkautta.

Keskus on auki maanantaisin ja torstaisin. On sovittu, että käyn siellä torstaisin. Tähän astinen lyhyt kokemukseni on, että nuo neljä tuntia naisten kanssa antavat enemmän kuin ottavat. Se on paradoksi, jota on vaikea ymmärtää. Ainoa selitykseni asialle on se, että näissä kärsivissä, jotka ovat niitä vähäisimmistä vähäisimpiä, saan kohdata itse Vapahtajan, joka on enemmän kuin kotonaan näitten naisten kanssa.

Näille naisille ei tarvitse puhua helvetistä. Heidän elämänsä on maanpäällistä helvettiä. Taivasta he tarvitsevat. Sitä että tässä ei ole kaikki, peli ei ole pelattu, että Itse Jumala on astunut alas tuonelaan, helvetin kauhuihin pelastamaan, ottamaan sen viimeisenkin vastaan... ettei ole mitään paikkaa tai olotilaa, missä Jeesus Vapahtaja ei ojentaisi ristiinnaulittuja käsiään ja kutsuisi syliinsä turvaan.

"Mutta hädässään he huusivat avuksi Herraa,
ja Herra pelasti heidät ahdingosta.
Hän vapautti heidät
kuoleman pimeydestä,
hän katkaisi heidän kahleensa.
Kiittäkööt he Herraa
hänen hyvyydestään,
ylistäkööt ihmeellisiä tekoja,
jotka hän on ihmisille tehnyt!
Hän murskaa pronssiset ovet,
murtaa rautaiset teljet."

Ps. 107: 13-16.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)