lauantai 6. helmikuuta 2016

Eero Hirvosen muistolle
Kirkkonummelainen valtiotieteen maisteri Eero Hirvonen (s. 27.5.1934) kuoli 81-vuotiaana lyhyen sairastelun jälkeen 19.8.2015.  Hän teki ammattityönsä viestinnän palveluksessa BBC:n suomenkielisten ohjelmien toimittajana Lontoossa 1959-64 ja Suomessa Säästöpankkiliitossa, viimeiseksi sen asiakaslehden Kympin päätoimittajana. Hän oli Kristityn Vastuu -lehden (nykyisen Kristillisdemokraatin) sivutoiminen päätoimittaja 1973-82. Vuosikymmeniä hän oli kotipaikkansa Kirkkonummen Sanomien avustaja. Tämän ohessa hän oli kristillisen järjestötoiminnan ja seurakuntansa keskeinen vastuunkantaja.

Lontoon-aika oli Eero Hirvoselle ratkaisevaa, koska hän tuli siellä omakohtaiseen uskoon. Hänen merkittävä opastajansa oli D. Martyn Lloyd-Jones, Westminster Chapelin legendaarinen saarnaaja, alun perin sydänkirurgi. Suomessa hänen tärkeimmäksi lähteekseen tuli C. O. Roseniuksen Elämän leipää, jota hän ”mursi” itselleen päivittäin vuosikymmenet.

Suomeen palattuaan Eero Hirvonen alkoi toimittaa hengellisiä puheita Norea-Radioon. Se oli Norjan Luterilaisen Lähetysliiton (Norsk Luthersk Misjonssamband) toimintaa eri kielillä eri maihin. Se oli yksityinen kristillinen radioasema aikana, jolloin radiotoiminta oli tarkoin säänneltyä toisin kuin nyt. Täällä Norea-Radio oli Suomen Raamattuopiston toimintaa. Nuorena seurakuntapappina minäkin tein Eero Hirvosen kanssa monta ohjelmaa 1960-luvulla.

Kun Suomen Kansanlähetys perustettiin 1967, Eero Hirvonen valittiin sen hallituksen varajäseneksi kuten minutkin. Ulkolähetyksen ensimmäiseksi johtajaksi tuli Eeron lanko Juhani Lindgren, joka oli Opiskelija- ja Koululaislähetyksen ensimmäinen pääsihteeri. Kun Kansanlähetys neljän vuoden kuluttua joutui kriisiin ja hajosi, luottamushenkilöistä ajauduimme ulkopuolelle Osmo Moilanen, Eero Hirvonen ja minä ja pian työntekijöistä keskeiset Juhani Lindgren, Olavi Peltola ja Per-Olof Malk ja lukuisat ulkokentillä työskentelevät. Kun heidän työnsä kehykseksi perutettiin 1974 Lähetysyhdistys Kylväjä, sen hallituksen varapuheenjohtajaksi tuli Eero Hirvonen. Hän oli siinä tehtävässä 30 vuotta. Kun minusta tuli puheenjohtaja 1986, olimme parivaljakkona 18 vuotta.

Lähetys oli Eero Hirvoselle sydämen asia. Hänelle kertyi siitä suuri asiantuntemus. Se täydentyi omakustanteisilla matkoilla monille lähetyskentille. Erityisesti hän panosti Israelin lähetykseen, joka Kylväjässä on aina ollut keskeistä, vaikkei työvoimaa ole siinä paljon. Hän oli moneen otteeseen jakamassa hepreankielisiä Uusia testamentteja Israelissa.

Myös Raamattuopistoon Eero Hirvonen antoi merkittävää panosta, erityisesti Herää Valvomaan / Elämään -lehteen, jonka joka numeroon hän pitkät ajat laati kirjoituksen ajankohtaisista asioista Raamatun ja yleensä kristillisen uskon näkökulmasta. Hän yhdisti maalliset asiat ja kristillisen uskon erinomaisella tavalla. Loppuun saakka hän kävi uskollisesti Raamattuopiston jumalanpalveluksissa.

Ihmisenä Eero Hirvonen oli myönteinen ja rauhanomainen, iloinen ja hymyilevä. Hän antoi Jumalan lain vaikuttaa itseensä, mutta hän eli evankeliumista. Siksi hänessä ei ollut kireyttä eikä synkkyyttä.

Silvia ja Eero Hirvosella on ollut kuusi lasta. Esikoispoika, lääkäri, menehtyi kolme vuotta sitten. Lastenlapsia on 19, neljättäkin polvea yksi.


Raimo Mäkelä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)