maanantai 4. huhtikuuta 2016

Purimin ja pääsiäisen viettoa Odessassa
Tänä vuonna juutalaisten purimjuhla osui läntisen kristikunnan pääsiäisviikolle. Niinpä Odessan messiaanisissa seurakunnissa vietettiin juutalaisten iloisinta juhlaa samaan aikaan, kun luterilaisissa seurakunnissa muisteltiin Jeesuksen kärsimystietä.

Odessan messiaaninen Uusi Jerusalem -seurakunta on vasta vajaan viiden vuoden ikäinen, mutta sen laajennettukin kokoussali pullisteli purimin juhlijoista, joita oli saapunut yli odotusten - lähes pari sataa henkeä. Tulijoille ojennettiin konvehti, johon oli kiinnitetty jokin raamatunlause. Iloinen musiikki houkutteli tanssimaan taaperosta mummoon. Lapset esittivät omat runonsa ja laulunsa. Saarnavieraana oli eteläafrikkalainen messiaaninen juutalainen, joka nosti esille kuningatar Esterin serkun ja kasvatusisän, Mordokain, josta tuli tuon ajan maailman toiseksi tärkein mies itse siihen pyrkimättä, aivan kuten Joosefista ja Danielista omana aikanaan.

Illan odotettu kohokohta, seurakuntalaisten esittämä humoristinen näytelmä Esterin kirjan tapahtumista – purimspiel – sai suuret suosionosoitukset, ja lopuksi vieraita kestittiin perinteisillä kolmionmuotoisilla leivonnaisilla, haamaninkorvilla.Odessan luterilaisessa seurakunnassa puolestaan vietettiin pääsiäistä. Pääsiäisjuhlassa niin lapset kuin aikuiset esittivät runoja ja lauluja. Suurin osa seurakunnan nuorista osallistui esitykseen, jossa pääsiäisen tapahtumat kiirastorstaista pääsiäisaamuun käytiin läpi laulujen ja tekstien muodostaessa vuorottelevan kokonaisuuden.

Seurakunnan entinen paimen, Viktor-piispa, oli saapunut Saksasta juhlaan perheineen, ja puhui siitä, miten Pietari uskoi Jeesuksen nousseen kuolleista nähdessään tyhjät käärinliinat, vaikka ei nähnytkään Jeesusta niiden vieressä elävänä. Nykyinen piispa, Aleksander, puhui, miten Jeesuksen viholliset olivat tehneet kaikkensa ylösnousemuksen estämiseksi: vierittäneet haudan eteen raskaan kiven, sinetöineet sen ja asettaneet vartijat, mutta mikään ei voinut sitä estää. Oleg-pastori taas totesi, että Jeesuksen opetuslapset eivät lainkaan uskoneet Jeesuksen nousevan kuolleista. Kukaan ei ollut sunnuntaiaamuna haudan luona aamiaistarjottimen kanssa odottamassa tervehtien: ”Kristus nousi kuolleista!” Jumalanpalveluksen jälkeen pääsiäisjuhla jatkui toisissa tiloissa yhteisellä aterialla. Lisätietoa Purimista löytyy osoitteista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)