torstai 7. heinäkuuta 2016

Mongolialainen äiti DelgermaaLähetystyöntekijämme Marija Ijäs kävi tapaamassa valokuvaaja Jussi Valkeajoen kanssa mongolialaisia äitejä. Heidän tarinoistaan ja kuvistaan on koottu näyttely, joka on nähtävilllä Oriveden kirjastossa 4.-15.7.2016. Delgermaan tarinan voimme lukea myös tästä:Kuva: Jussi Valkeajoki
Isossa kolmiossa ei ole koskaan tyhjää ja hiljaista. Aamusta iltaan siellä on pieniä iltapäiväkerholaisia tekemässä kotitehtäviä. Alimaa-isoäiti istuu sohvalla lukemassa Raamattua. Yliopistoa käyvä tytär tulee lounaalle kotiin. Delgermaa-äiti tekee keittiössä ruokaa pienille koululaisille. Ruoan pitää olla laadukasta ja se ei saa missään nimessä olla lammasta. Lihan hinnan nousu harmittaa äitiä ja hän pistää kattilaan perunoita. 

Delgermaa on kasvanut tavallisessa perheessä äidin, isän ja veljen kanssa. Isä oli menestynyt liikemies. Tulevaisuus oli valoisa. Perheen tragedia muutti suunnitelmat. Isä kuoli syöpään 40-vuotiaana. Sen jälkeen Delgermaan on pitänyt itse järjestää elämänsä ja hoitaa samalla äitiään. Omien lapsien saaminen tuntui pakolliselta asialta, koska muillekin rupesi syntymään lapsia. Kahden avioliiton aikana Delgermaalle syntyi kaksi tyttölasta 13 vuoden välein. Ensimmäinen aviomies auttoi lapsen kasvatuksessa muutaman vuoden. Kerran hän kuitenkin lähti kotoa eikä palannut enää takaisin.

Delgermaan unelmana oli saada toinen avioliitto toimimaan, mutta mies valitsi alkoholin perheen sijasta. Miehestä tuli väkivaltainen isoäitiä kohtaan. Delgermaa olisi hyväksynyt sen, että häntä lyötäisiin, mutta ei äitiä. Niinpä hän käski miestä lähtemään. Hän toivoi kuitenkin sydämessään, että lapsilla olisi isä. Muutaman vuoden kuluttua hän päästi miehen takaisin perheen elämään, mutta jo kuukauden kuluttua mies lähti itse pois. Elämä jatkui naisperheessä samaan malliin. 

Samaan aikaan tuli muutto toiseen kotiin. Äidin mielestä jurtta ei ollut turvallinen paikka konttaavalle lapselle. Kamiina oli suojattu alusta asti pienellä aidalla, mutta lapsen alkaessa liikkua muutto oli ajankohtainen. Perhe vuokrasi huoneen kerrostalon asunnosta. 

Kuva: Jussi Valkeajoki
Delgermaa on vahva nainen, joka ei pelkää mitään. Hänellä ei ole aikaa sellaiseen. Aikaa ei ollut myöskään lasten kasvatukseen ja ihailuun. Kolmivuotiaasta eteenpäin molemmat tytöt viettivät viisi päivää viikossa päiväkodissa päivineen ja öineen. Lapset haettiin kotiin vain viikonlopuiksi. Tällä hetkellä tytöt ovat 20- ja 7-vuotiaita. Molemmat ihailevat äitiään ja kutsuvat häntä vahvaksi naiseksi. Isosisko toivoo joskus näkevänsä isänsä. 

Tapaamisen aikana 42-vuotias äiti nauroi ja kertoi avoimesti kaikesta. Delgermaalla on unelmana avata oma venäläinen koulu. Lapsille hän toivoo vain hyvää avioliittoa. Lasten tulisi saada kasvaa äidin ja isän rakkaudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)