perjantai 9. syyskuuta 2016

Mongolialainen äiti Tuija
 Mongolian-lähettimme Marija Ijäs on saanut sydämelleen mongolialaiset äidit, joiden kanssa hän on rakentanut yhteyttä ja ystävyyttä. Viime keväänä hän kävi tapaamassa useita äitejä valokuvaaja Jussi Valkeajoen kanssa. Eräs näistä kohtaamisista oli erityisen merkittävä. Se saattoi pelastaa pienen Maral-vauvan hengen.

Tänään kuva Marijasta Tuijaa ja Maral-vauvaa tapaamassa on päätynyt Kotimaa-lehden kanteen. Marija kertoo Tuijan tapaamisesta:

Tutustuin Tuija-nimiseen nuoreen naiseen kaksi vuotta sitten. Hän vaikutti tosi hiljaiselta ja vähän ujolta. Jumalanpalveluksen jälkeen hänen äitinsä pyysi rukoilemaan Tuijansa puolesta. Rukouksen aikana ymmärsin, että nuori nainen ei ole terve. Hän sairastaa skitsofreniaa. Tuija ei osaa reagoida tunteilla ja on hidas toimimaan arkipäivässä. Iäkäs nainen ja nuori tyttö löysivät tien kirkkoon toiselta puolelta katua. Kaksi vuotta he asuivat rappukäytävässä pienessä nurkassa, joka oli suojattu ovella. Yleensä tälläinen koti järjestyy rappusen siivojille. Tuija rupesi voimaan huonosti saasteissa ja likaisessa rappusessa. Jumala antoi heille uuden kodin jurtta-alueella, kauniissa vuorimaisemassa. 
Tuija oli 23-vuotias yhdeksän luokkaa käynyt nuori nainen, joka halusi muutoksia elämään. Fyysisen väkivallan kokenut Tuija päätti tulla raskaaksi. Samalta jurtta-alueelta löytyi vapaaehtoinen ja Tuija tuli raskaaksi. Lääkärit yrittävät saada Tuijaa tekemään abortin sanomalla, että lapsi tulee olemaan sairas. Yhdeksän kuukauden kuluttua syntyi pieni kaunis tyttö Maral. 

Kolmen päivän kuluttua kävimme katsomassa Maralia hänen omassa jurttakodissaan. Maral löytyi melkein kuivuneena ja aliravittuna. Tuijan sanojen mukaan hän ei ollut itkenyt moneen tuntiin ja se oli hyvä merkki. Lapsi oli rauhallinen eikä reagoinut hierontaan ja pesuun. Imetystä ja lasten pesua ei opetella Mongoliassa. Imetys on luonnollinen asia, jonka jokaisen äidin on osattava ilman apua ja tukea. Juomisesta huolehtiminen ei kuuluu mongolialaiseen kulttuuriin. Imettävä äiti jatkaa maitosuolateen juomista. Vettä käytetään vain pesuun ja ruuan valmistukseen. Ruokaa on tarjolla vain kerran päivässä.  Tyttövauvaa ei ollut pesty sairaalasta tulon jälkeen. Pesumahdollisuuksia ei ollut tässä kodissa. Sama pyyhettä käytetään pesuun ja lattiarättinä. Mongolialainen ystävämme lähti ostamaan tarvikkeita, joilla pestiin lapsi lääkäriä odottaessa.

Lääkärin tultua lähdimme kiireellä sairaalaan. Lyhyen tapaamisemme aikana ymmärsin, että Tuija haluaisi antaa paremman tulevaisuuden lapselle. Hän kantaa kaunaa omalla äidille, joka ei ole huolehtinut oman lapsensa koulutuksesta. Tuija näkee omaa tulevaisuutensa kirkkaana. Hänen mielestään ei ole elämäniloa ilman lasta. Maral voi nyt paremmin, mikä tekee äidin tosi iloiseksi. 

Teksti: Marija Ijäs
Kuvat: Jussi Valkeajoki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)