perjantai 28. lokakuuta 2016

Ruokavalio- ja lastenkasvatusluentoja - entisiä prostituoituja tapaamassa

 

Mongolian-lähettimme Marija Ijäs on käynyt luennoimassa paikallisessa prostituoitujen keskuksessa, jossa heitä autetaan kiinni tavalliseen elämään. Hän kirjoittaa:
 
Tänään kuului paljon naurua pienessä olohuoneessa. Pyysin kymmenen naista halaamaan ja hieromaan kaverinsa kättä. Paikka on Streams in the Desert (virtoja erämaassa) -prostituoitujen keskus, jossa yritetään auttamaan naisia löytämään uutta elämän alkua.


Prostituidut seisovat usein yhdellä kadulla, jossa keskuksen työntekijät käyvät viikottain tarjoamassa heille kuumaa teetä. Samalla heillä on mahdollisuus kertoa heidän työstään. Monet naiset ovat päättäneet lopettaa työnsä kadulla tulemalla keskukseen. Usein he vain koputtavat keskuksen oveen tai seisovat ulkona odottamassa, että heidät huomataan ikkunasta. 
 
Marija työkaverinsa kanssa kotikaupungissaan.
Toiminnan strategiana on kolme askelta. Sairaala ja poliisilaitos ovat ensimmäiset paikat, joihin paikan johtaja Belgee vie naisia. Sen jälkeen mietitään uutta kotia ja hankitaan hygieniatuotteita. Kolmas askel on Raamattu ja kirkko. Monet naisista eivät osaa lukea tai kirjoittaa. Alku voi olla vaikea todella monille, mutta edistyminen palkitsee.
 
Keskus omistaa kolme pientä asuntoa. Yhdessä pyörii päiväkoti, toisessa on toimisto ja käsityöpaja ja kolmannessa naiset saavat asua. Monet eivät uskalla palata kotiseuduilleen. Toisilla taas ei ole ollenkaan kotia. He ovat asuneet koko ikänsä kaduilla ja viemäreissä. 

Naisilla on ollut paljon kysymyksiä lasten kasvatuksesta.
Lasten kasvatus on herättänyt paljon kysymyksiä
Puoli vuotta sitten menin ensimmäisen kerran tutustumaan tähän keskukseen ja sydämeni jäi sinne. Keskuksessa on noin viisitoista työntekijää, joista kymmenen on entisiä prostituoituja naisia. Naiset hankkivat elantoa tekemällä käsitöitä. Ensimmäiset lapaset neulottiin kymmenen vuotta sitten ja siitä työ alkoi. Tällä hetkellä naiset osaavat tehdä lapasia, kaulaliinoja ja koruja. Materiaalina käytetään kierrätysvillaa. 

Itse olen käynyt keskuksessa joka kolmas maanantai pitämässä naisille ja työntekijöille luentoja. Teemoina ovat olleet ruokavalio, naisten hygienia ja lastenkasvatus. Viimeisellä kerralla opeteltiin halaamaan toista ja sanomaan positiivisia asioita. Naisilla oli joka kerta mahdollisuus osallistua keskusteluun ja kysellä. Erityisesti lastenkasvatukseen liittyen oli paljon kysyttävää ja ihmeteltävää.
 
Naisilla on paljon toivoa hyvästä tulevaisuudesta, mikä on monille kaukainen unelma. Rukoillaan heidän puolestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)