sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Lilima opastaa odottavia äitejä

Lilima tapaa työssään myös pienten lasten äitejä.
Järjestössämme 15 vuotta töitä tehnyt sairaanhoitaja Lilima kertoo:

Tarkastan työssäni raskaana olevia naisia, annan heille neuvoja, pidän rokotusohjelmaa lapsille ja naisille, seuraan lasten painon kehitystä sekä käyn syrjäkylissä pitämässä terveysopetuksia. Voin myös ottaa hemoglobiininäytteitä ja testata veriryhmän siltä varalta, että he joutuvat keisarinleikkaukseen.

Pidän työssäni siitä, että saan palvella raskaana olevia naisia ja kertoa heille, kuinka heidän odottamansa lapsi voi. Neuvon naisia ottamaan tarvittavat rokotukset ennen synnytystä, opetan heille merkeistä, jotka osoittavat, että he tarvitsevat hoitoa nopeasti, neuvon heitä menemään sairaalaan synnyttämään ja opetan, että heidän tulee syödä tarpeeksi raskauden aikana. Jos lapsi on väärässä asennossa tai ilmenee muita ongelmia, ohjaan naisen sairaalaan. Annan myös ehkäisyneuvontaa varsinkin sellaisille äideille, joilla on jo pari lasta.

Perinteisessä synnyttämistavassa on paljon ongelmia. Naiset eivät mene tarkistuksiin raskauden aikana. Jos heillä on korkea verenpaine, saatetaan heille vain sanoa, että se menee ohi synnytyksen jälkeen, mutta se voi olla vaarallista äidille ja kohdussa oleva lapsi voi kuolla. 

Joskus perheenjäsenet eivät päästä raskaana olevia naisia klinikalle. Minä menen siksi usein syrjäkyliin opettamaan naisia. Otan mukaan kuvia, joiden avulla opetan niin että lukutaidottomatkin voivat oppia helpommin. Kerron heille todella käytännöllisesti ja yksityiskohtaisesti, miten heidän tulee valmistautua synnytykseen. Opetan myös syrjäkylien perinteisiä kyläkätilöitä hygieniasta ja siitä, mitä heidän tulee ottaa huomioon synnytyksen aikana. Perinteisesti he eivät pidä hyvää huolta hygieniasta, vaan heillä saattaa esimerkiksi olla likaiset vaatteet päällä, kun he avustavat synnytyksessä ja synnyttävän naisen alla saattaa olla likaisia säkkikankaita. Opetan heille, että heillä tulee olla puhtaat vaatteet ja synnyttävä nainen voi maata puhdistetun muoviliinan päällä. Kerron myös, että he tarvitsevat keitettyä puhdasta vettä ja neuvon, miten napanuora katkaistaan hyvällä tavalla. On olemassa myös vääränlaisia uskomuksia. Esimerkiksi jotkut saattavat laittaa vastasynnyttäneen naisen ja lapsen huoneeseen palavaa hiiltä, joka savuaa. Sen uskotaan olevan hyväksi heille. Minä kerron, että se on haitallista. Lapsen pää saatetaan myös sitoa todella kireästi ja neuvon, että niin ei saa tehdä, se on lapselle pahaksi.  

Tänä aikana kun olen ollut terveyshankkeissa töissä, on tapahtunut myös paljon kehitystä. Aikaisemmin ihmisillä ei ollut vessoja ja kaikki tekivät tarpeensa tielle tai pellolle. Hankkeemme on auttanut monia rakentamaan oman vessan ja monet ovat myös itse tehneet itselleen kunnon WC:n. Nykyään kaikilla on vessat. 

Aikaisemmin ihmiset myös käyttivät likaista lampivettä mm. hampaiden pesuun ja ruoanlaittoon, mutta nykyään kylissä on kaivoja ja ihmiset ovat oppineet käyttämään niiden vettä ruoanlaittoon. 15 vuotta sitten klinikallemme tuli todella paljon ihmisiä, joilla oli vaikea ripuli, mutta nykyään niitä tapauksia ei melkein enää ole. Aikaisemmin lapsilla on myös paljon matoja, mutta nykyään ihmiset tietävät miten sitä voi ehkäistä. Yksi suuri ero on myös se, että aikaisemmin naiset saivat monta lasta, mutta nykyään keskimäärin vain kaksi. Lisäksi lapset ovat terveempiä, ja vaikka he tulisivatkin kipeiksi, he ovat vahvempia kuin ennen, koska saavat nykyään A-vitamiinia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)