torstai 17. marraskuuta 2016

Mongolialaiset äidit: Oyana


Mongolian-lähettimme Marija haastatteli keväällä mongolialaisia äitejä yhteistyössä valokuvaaja Jussi Valkeajoen kanssa. Jussin ottamista kuvista on koottu näyttely ”Mongolialaiset äidit”, jota voi tilata paikkakunnalleen Kylväjän toimistosta kylvaja@kylvaja.fi. Muut neljä haastattelua ovat luettavissa huhti-syyskuun blogeista.

Oyana

Aurinkoisena huhtikuun päivänä istuimme violetiksi sisustetussa huoneessa. Oyanan perhe vuokraa omilta anoppivanhemmilta yhden huoneen talon toisesta kerroksesta. Huoneen yhdessä kulmassa on iso parisänky, keskellä huonetta moderni televisio ja sohva. Nuori perhe istuu lattialla syömässä buutseja. Mongoliassa on vain muutamia ruokia, joita syödään päivittäin. Yksi niistä on buutsit, taikinanyytit, joissa on sisällä lihaa. Ehdimme opiskella mongoliaa vain muutaman kuukauden, mutta keskustelu nuoren perheen kanssa sujuu vaivattomasti. Meillä onkin paljon yhteistä. Usko ja perhe. 

Tutustuimme tähän perheeseen seurakunnassamme kolme vuotta sitten. Perheen isä Nomin on ollut melkein alusta asti seurakunnan toiminnassa mukana. Kun tuli aika mennä naimisiin, hän löysi kauniin Oyanan. Muutaman vuoden kuluttua heille syntyi pieni tyttö Ebe.
Tapaamisen aikana tilanne on todellakin erilainen kuin kolme vuotta sitten. Nomin on rakennusinsinööri, vaimo on kemisti. Kolmen vuoden aikana perhe on saanut ikioman kodin. He saivat ostettua mukavan kaksion samoista taloista, joita Nomin suunnittelee. Kaksi vuotta sitten heille syntyi toinen lapsi. Poika Mungaltar on Oyanan suosikki. Hän on äidin kulta. 

Oyanan mielestä ei ole mitään parempaa kuin oma perhe. Oyana toivoo, että hän voisi olla paras äiti omille lapsilleen. Nuoren perheen periaatteena on, että molemmat vanhemmat osallistuvat kotiaskarteisiin. Nomin siivoaa lattiat ja pesee astiat, kun palaa töistä. Mongolialaisessa kulttuurissa lapset menevät jo pienenä päiväkotiin. Vanhempien mielestä lapset saavat sieltä tarpeeksi kasvatusta, opetusta ja leikkiä. 

Kotona Nominin ja Oyanan perheessä kaikki lelut ovat parvekkeella. Lapset itse hakevat leluja sieltä sisälle. Tässä perheessä ei lueta kirjoja lapsille. Nuori perhe uskoo, että kaikki opitaan koulussa. Päiväkodin jälkeen lapset katsovat lastenohjelmia. Mongoliassa on aika yleistä, että televisio on päällä yöhön asti. Lapset katsovat kaiken, mitä vanhemmatkin.

Monet äidit eivät osaa rauhoittaa lasta raivoamisen aikana. Usein vanhemmat vain nauravat lapsille. Hymy ei tarkoitta loukkaamista, vaan rakkauden osoitusta. Mongolit rakastavat lapsiaan. Itkun aikana lapset näyttävät todella suloisilta, niinpä hymy tulee helposti esille. Itkun aikana tarjotaan myös paljon karkkia ja limsaa. Monien lapsien hampaat ovat mustia ja reikiintyneitä. Nomin ja Oyana ovat oppineet meiltä sokerin huonot puolet ja korvaavat karkit halilla.

Perheen unelmana on päästä ensi vuonna opiskelemaan Australiaan. Molemmat vanhemmat lopettivat työnsä ja menivät opiskelemaan englantia. Ensi syksynä pääsykokeiden jälkeen on suunnitelmana lähteä kaukaiseen maahan. Nomin-isä on luvannut maksaa kaikki opinnot ja elämisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)