keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Piparibanglamaja


"Olisi kiva saada lähetyselämää jouluvalmisteluihin", tuumi Kylväjän viestintäpäällikkö Outi Rajala, ja tarttui tuumasta toimeen.

Tavallinen piparitalo muuntui joulukeräyksen tiimoilta piparibanglamajaksi. Samalla tuli tutuksi moni bangladeshilaiseen elämänmenoon liittyvä seikka. Ei muuta kuin näpertelmään ja heittämään luovuus peliin omaa jouluun taipuvaa kotia koristamaan, lahjaksi tai lähetysmyyjäisiin! 

Tulosta Kylväjän nettisivuilta valmiit ohjeet ja kaavat.Piparibanglamaja

Intian kainalossa sijaitsevassa Bangladeshissa asuu noin 160 miljoonaa ihmistä runsaan Lapin läänin kokoisella alueella. Maaseudulla suuri osa väestöstä asuu savesta tehdyissä taloissa. Kylväjän kylien kehitysohjelma on tuonut käytännön apua tuhansille köyhille savitaloissa asuville ihmisille.

 

Tarvikkeet

piparitaikinaa (2 pakettia valmista piparitaikinaa tai itse tehtyä taikinaa)

sokeria
valkuainen
2-4 dl tomusokeriaKoristeluun esim.                                   

sokerimassaa
elintarvikevärejä
kaakaota
mantelilastuja, kookoshiutaleita tai Fudge-kuutioita
suklaata


Valmistus

Tee piparibanglamajan seinät (2 kpl sivuseiniä ja 2 kpl päätyseiniä, joista toiseen leikataan oviaukko), katto (2 kpl) ja ovi sekä haluamasi määrä pihapiirissä olevia elementtejä alla olevien kaavojen mukaan. Kauli piparitaikinasta alusta, jolle mahtuu banglamaja ja pihapiirin väki. Bangladesh on maailman tiheimmin asuttu maa, joten ei haittaa, vaikka pihapiiri tulee täyteen. Paista piparit 175 asteessa. Koristele piparit esimerkiksi alla olevia vinkkejä hyödyntäen.

Kokoa talo ja liimaa pihan elementit sulatetulla sokerilla.

Seinät ja ovi

Banglamajojen seinät ovat yksinkertaisia, koristelemattomia saviseiniä. Juhla-aikaan seiniä ja ovia koristellaan usein kalkilla tai punaisella savella. Kuvissa olevissa piparibanglamajoissa on valkoinen raita seinän alaosissa ja ikkunoiden ympärillä. Ovet on koristeltu kiemuraisin kuvioin.

Bangladeshissa savitalojen seinillä on usein kuivamassa lantapaakkuja, jotka käytetään kuivuttuaan avotulella puun lisänä. Yleensä lantapaakut painetaan kuivumaan sivuseinille alhaalta alkaen tai puiden kylkeen.  Piparimajaan ’lantapaakut’ on helppo tehdä suklaarusinoista.


Katto

Banglamajojen katot ovat olki- tai peltikattoja. Näissä kuvissa olevien piparimajojen olkikatot on tehty raastimella raastetuista fudge-paloista. Yhden majan katto on suklaalastuista. Helpompi versio syntyy kookoshiutaleista tai mantelilastuista. Liimana on käytetty kaakaolla tai elintarvikeväreillä värjättyä valkuais-tomusokerikuorrutetta, jolla katto on päällystetty ennen olkien painelua siihen. Peltikattoa voisi kokeilla esimerkiksi sokerimassasta. 


Vuohi, lehmä, kyyhkyset ja kyyhkyslakka

Piparimajan pihapiirissä käyskentelee lehmä, vuohi ja kyyhkysiä. Ne on helpointa koristella tomusokerikuorrutteella.

Usein kyyhkyslakka riippuu ulkoverannan sisäkatossa ja kyyhkyset pesivät siinä jokainen omassa kolossaan. Kyyhkyslakka voi olla myös pihamaalla, niin kuin näissä piparimajoissa. Vuohi ja kyyhkyset on saatu Kylväjän kehitysyhteistyöhankkeen säästöryhmän kautta. Niistä köyhä maaseudun perhe saa proteiinipitoista ravintoa ja lisätuloja. Tänä vuonna sinullakin on mahdollista antaa bangladeshilaiselle perheelle lahjaksi vuohi tai kyyhkyslakka. Lue lisää vuohista ja kyyhkysistä.


Kaivo

Kylän yhteinen kaivo on sijoitettu tämän majan pihaan. Palmut pihapiirissä sen sijaan ovat tavallinen näky.

Palmupuun vihreä lehvästö tehdään sokerimassasta: Kauli vihreä tai vihreäksi värjätty sokerimassa ohueksi levyksi. Leikkaa siitä hieman palmun lehvästöä suurempi pala. Levitä piparin lehvästön päälle liimaksi kerros tomusokerikuorrutetta (kaakaolla värjätty on varminta, jos sitä pursuaa palmun taakse). Painele sokerimassalevy varovasti tomusokerikuorrutteen päälle. Leikkaa lehvien väliin halkeamat, jotta saat taitettua sokerimassalevyä hieman myös palmupiparin reunoille ja jopa taakse. Leikkaa tai revi ylimääräinen sokerimassa pois. 

Pyöräytä ylimääräisistä palasista pieni kasvi ja istuta se maahan sulatetulla sokerilla tai tomusokerikuorrutteella. Kukkia voi tehdä esimerkiksi punaisesta sokerimassasta, koristelugeelistä tai tomusokerikuorrutteesta.

Palmun runko tehdään kahdesta osasta. Palmun taakse runkoa vasten liimataan puolikas runko, jotta palmusta tulee ikään kuin kolmijalkainen, jolloin se pysyy tukevammin pystyssä. 


Bangladeshilainen nainen

Bangladeshissa naisten asuna on sari, pukineeksi kiedottu 5-6 m pitkä kangas. Sarin toinen pää kulkee toisen olkapään yli ja toisen olkapään peittää sarin aluspusero. Ruskeat aluspuserot on tehty kaakaolla värjätystä tomusokerikuorrutuksesta. Punainen aluspusero on koristelugeeliä. Keltainen ja ruskea sari on tomusokerikuorrutusta. Vihreä sari on tehty kaulitusta sokerimassasta, joka on liimattu pipariin tomusokerikuorrutuksella. 

Maa

Jos maapohja halkeaa, ei haittaa, koska talvella kuivana aikana maahan tulee railoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)