keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Miten valmistautua lähetystyöhön? Tulevan lähetin top 10 -lista

Mongolian-lähetti Ella Henriksson kirjoittaa tulevan lähetin valmistautumisesta matkaan:Eräässä iloisessa laulussa lauletaan: ”Lähde lähetystyöhön, se ompi mukavaa!” Laulun sanat ovat totta – olemme mieheni Jannen kanssa hyvin innoissamme lähdöstämme Mongoliaan – mutta toisaalta lähetystyöhön lähtevän lähtöprosessiin kuuluu myös raadollisempi puoli. Monet asiat ovat monimutkaisia, vaativia ja aikaa vieviä. Ne ovat kuitenkin kaiken vaivansa arvoisia.
Niinpä listasin kymmenen tärkeää kohtaa, jotka olemme joutuneet kohtaamaan ja toteuttamaan omassa lähtöprosessissamme valmistellessamme lähtöä uuteen maahan uuteen työhön. Toivottavasti lista voi olla jollekin avuksi, olet sitten harkitsemassa lähetystyöhön lähtemistä ulkomaille tai kaivannut uudenlaista näkökulmaa arkielämääsi Suomessa.

1. Luovu tavarasta.
Huonekalujen, ylimääräisten vaatteiden, astioiden, kirjojen ja elokuvien säilyttäminen on turhaa. Myy tai anna pois kaikki sellainen materia, jota et voi pakata matkalaukkuun ja ottaa mukaan lähetyskentälle. Luopuminen voi olla vaikeaa, mutta lopulta se myös puhdistaa ja antaa vapauden irrottautua menneestä. (Huomioi kuitenkin, että ihmisten välillä on myös eroja. Esimerkiksi miehelleni tavarasta luopuminen on vaikeampaa. Niinpä olemme päätyneet kompromisseihin ja jättäneet joitakin tavaroitamme vanhempien nurkkiin säilöön.)

2. Ota/uusi rokotteet.
Tärkein ohje, joka liittyy rokotteisiin, on se, että olet ajoissa liikkeellä. Monet rokotesarjat kestävät ajanjaksollisesti monta kuukautta. Tämän lisäksi on hyvä ottaa selville, mihin maahan ja työnkuvaan tarvitset mitkäkin rokotteet. Jos työskentelet maaseudulla tai joudut kosketuksiin eläinten kanssa, tarvitset luultavasti kattavamman rokotesuojan. Muista kuitenkin rauhoitella perheenjäseniäsi ja ystäviäsi. Se, että otat esimerkiksi lavantautirokotteen, ei tarkoita, että sairastut lavantautiin välittömästi lentokoneesta poistuessasi. 

3. Nöyristy paperisodan edessä.
Papereita menee ja papereita tulee. Niistä et tule pääsemään eroon milloinkaan. Hyväksy siis todellisuus ja yritä löytää edes kyynistä iloa hakemusprosessista ja erinäisten papereiden kirjoittamisista. Voit esimerkiksi oppia ajattelemaan byrokratiaa kansantaloudellisesta näkökulmasta: se, että joku ihminen lukee papereitasi kaukana toisessa maassa, mahdollistaa hänen työpaikkansa olemassaolon ja ylläpitää hänen ja hänen perheensä elintasoa. (Ajatuksen liiallinen soveltaminen ja sinisilmäisyys eivät kuitenkaan ole hyvästä. Älä suostu lahjontaan, kiristykseen tai huonojen toimintamallien hyväksymiseen sellaisenaan.)

4. Kerää tietoa.
Itsensä löytäminen uudesta ja oudosta tilanteesta ja kulttuurista spontaanisti ilman valmistelua on mahdollista ja joskus myös jännittävää ja virkistävää – siksi ihmiset pitävät matkustelusta ja turistina olemisesta. Todellisuudessa uuteen maahan pitkäksi aikaa asettuminen on kuitenkin huomattavasti helpompaa ja vähemmän stressaavaa, jos olet kerännyt tietoa uudesta maasta ja sen kaupungeista, taloudesta, uskonnoista, väestöstä, kielestä, historiasta, asumisoloista, ruokakulttuurista, käyttäytymistavoista jne. Vältä ongelmiin joutumista ja yritä tehdä ensimmäisistä viikoistasi maassa vähemmän kaoottista selvittämällä asioita etukäteen siinä määrin kuin se on mahdollista. Varaudu kuitenkin siihen, etteivät asiat mene aina/yleensä/koskaan niin kuin olet suunnitellut tai luullut.   

5. Nauti matkustamisesta.
Jos et ole aikaisemmin nauttinut matkustelusta ja siihen liittyvistä oheistoiminnoista (tavaroiden hankkimisesta, pakkaamisesta ja purkamisesta), opettele vähintään selviämään niiden kanssa. Joskus matkustaminen on uuvuttavaa, sitä on turha kieltää. Matkustamisessa on kuitenkin hyviä puoliakin. Painavien tavaroiden kantaminen nostaa kuntoasi ja lisää terveyttä. Stressinsietokykysi paranee. Näet uusia paikkoja ja tapaat erilaisia ihmisiä. Todella tiukan ja turhauttavan paikan tullessa eteesi muista, että matkustuksellasi on aina jokin tarkoitus ja päämäärä. 

6. Ole kärsivällinen.
Lähtöprosessi vie paljon aikaa. Todennäköisesti enemmän kuin oletat. Ole siis kärsivällinen ja opi ottamaan vähän rennommin. Elämä ei juokse karkuun, vaikka lähtemisesi pitkittyisi päivillä, viikoilla tai jopa kuukausilla. Kaikella on aikansa ja paikkansa. Jättäydy Jumalan johdatuksen ja paremman tiedon varaan. Ehkä lähtöprosessin viivästyminen on nimenomaan hyväksi. Käytä mahdollinen ennakoitua pitempi aika ennen lähtöäsi hyödyllisesti. Toisaalta, jos olet jo valmiiksi stressaantunut ja väsynyt kaikkeen, eikö juuri ylimääräinen aika ole sitä, mitä ehkä eniten tarvitset?

7. Kohtaa omat pelkosi.
Joku pelkää sairastuvansa lähetyskentällä. Toinen ei voi sietää uuden kulttuurin tapoja esimerkiksi ruokailun tai siisteyden suhteen. Kolmas huolehtii Suomeen jäävistä läheisistään ja heidän hyvinvoinnistaan. Lähetystyöhön lähteminen ei ole aina helppoa. Jokaisella meistä on pelkoja – älä siis pelkää katsoa niitä silmästä silmään. Tiedostamalla omat pelkosi ja keskustelemalla niistä jonkun toisen kanssa ymmärrät paremmin itseäsi ja voit varautua tuleviin tilanteisiin jo etukäteen. Hanki ennen lähtöäsi tarvittavat lääkintätarvikkeet, joita voi olla vaikea saada lähetysmaassasi tai kaupungissa, jossa tulet asumaan. Kokeile sormiruokailua tai jätä käymättä suihkussa pariin päivään. Huomaat, että asioita voi tehdä eri tavalla. (Suomen standardit ovat aika korkealla.) Keskustele läheistesi kanssa tulevaisuudesta ja siitä, miten voisit olla tarvittaessa avuksi kaukaa maailmalta käsin. Muista aina olla läheistesi tukena, vaikka asutkin kaukana heistä.

8. Siivoa luurangot kaapista.
Älä jätä asioita selvittämättä, vaikka joskus vaikeiden asioiden ja ihmisten kohtaaminen on hankalaa ja työlästä. Kuten meille on monesti huomautettu lähetyskurssin aikana, käsittelemättömät ongelmat ja taakat pulppuavat pintaan stressaavissa tilanteissa. Ethän halua, että esimerkiksi työsi tai avioliittosi kärsii sen takia, että vanhat haavat ovat jääneet hoitamatta? Uskalla antautua tunteillesi ja muistella menneitä, joskus kipeitäkin asioita. Tunteesi ja historiasi ovat tunnistamisen ja tunnustamisen arvoisia. Ne ovat osa sinua niin Suomessa kuin lähetyskentällä. 

9. Vietä aikaa rakkaiden ihmisten kanssa.
Älä pidä elämäsi rakkaita ihmisiä itsestään selvinä. Monille läheisillesi lähtösi on vaikea ja kipeä paikka, vaikka itse olisit onnesi kukkuloilla. Anna heille aikaa sopeutua uuteen elämänmuutokseen. Vieraile heidän luonaan ja keskustelkaa lähdöstäsi, mutta myös heidän kuulumisistaan. Kerro, että he ovat sinulle tärkeitä, vaikka lähdetkin kauas pois. Kerro, että rakastat heitä. Juokaa kahvia ja teetä, syökää herkullista ruokaa, nauttikaa kynttilän pehmeästä valosta tai kesäisen auringon lämmöstä. Ole läsnä ja avoin.


10. Luota Jumalaan.
Niin kuin uudisasukkaat menneinä vuosisatoina laittoivat kaikkensa peliin ja olivat valmiita riskeeraamaan kaiken saavuttaakseen uuden paremman elämän uudella mantereella, niin lähetystyöhön lähtijäkin laittaa kaiken yhden kortin varaan. Lähetystyöntekijöinä olemme kuitenkin paremmassa asemassa kuin moni muu maailmalle lähtijä. Meillä on nimittäin ässä hihassa. Lähteminen on hyppy tuntemattomaan, antautumista seikkailuun, pelaamista korkeilla panoksilla. Kuitenkin kaiken tämän myllerryksen keskellä saamme luottaa siihen, ettei tämä ässä häviä koskaan tiukimmassakaan pelissä. Saamme luottaa siihen, että jokin minua ja kaikkia muita suurempi on jo valmistanut tämän tien minua varten. 


Teksti ja kuvat Ella Henriksson


5 kommenttia:

 1. Olipa ilo lukea! Itse läpieletyn oloinen teksti, josta lukija saa pitkua. Oivaltavasti ja hauskasti kirjoitettu. Viimeinen kohta oli kuin sokerina pohjalla. Silmäkulmat kostuivat.

  VastaaPoista
 2. Loistopoimintoja. Kiitos näistä ajatuksista ja siunausta matkaan sinulle ja miehellesi!

  VastaaPoista
 3. Hienoa pohdintaa. Mitkäs olisi lähtevän osapuolen kymmenen käskyä lähipiirille😉?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän olisi mainio! Löytyisikö lähipiiristä vapaaehtoista kirjoittajaa? Mielellämme julkaisisimme lähetystyöhön lähtevän lähipiirin top 10-listan. Kirjoituksen voi lähettää osoitteeseen viestinta@kylvaja.fi :)

   Poista
 4. Erinomaisia ja realistisia ohjeita. Katsomme niitä yhdessä syksyn 2018 ”Kirkon missio - minun tehtäväni” -kurssilla, jossa koulutetaan lähetystyöhön lähteviä. Jaakko Rusama, Kirkon lähetystyön keskus.

  VastaaPoista

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)