maanantai 13. maaliskuuta 2017

Rukous on ykkönen Punaisella Matolla

Israelissa Punaisen Maton keskuksessa työskentelevä Leena Honkakari kirjoittaa:

"Rukous on numero ykkönen kaikessa työssämme - ja se on myös työtämme", muistutti Bradley meitä kaikkia, kun aloitimme työporukallamme uutta työviikkoa. Se mielessä olemme lisänneet tiimin yhteisiä aamurukoushetkiä viikko-ohjelmaamme. Ylistämme yhdessä häntä, jolle kaikki ylistys ja kunnia kuuluu ja jolta myös kaikki varustus tulee työhömme. Olemme saaneet kulkea yhä useampien ihmisten rinnalla heidän haasteissaan kuunnellen, tukien, lohduttaen ja etsien yhdessä Kaikkivaltiaan apua.

Tuoda Jeesus pimeimmistä pimeimpään paikkaan, on Punaisen Maton kirkas johtoajatus isojen haasteiden keskellä. Kävijöiden määrä on lisääntynyt kaiken aikaa alueen monien uusien bordellien avattua ovensa, ja usein 60 m2 tilamme tuntuvat ahdistavan pieniltä. Tämän lisäksi vanhat viemäri-putki-systeemit vetävät viimeisiään. Sadevesi sekä pahimmillaan myös yläkerran bordellien jätevedet suihkuavat/ valuvat alas pitkin kattoa ja seiniä meidän tiloihimme. Välillä olemme ilman vettä, jolloin WC:tä tai suihkua ei voi käyttää.
Vuokraisäntä ja kaupunki pallottelevat ongelmaa toinen toisilleen, kumpikaan ei ota vastuuta eli apua ei ole näköpiirissä. Sijainti ei voisi olla parempi, koska keskus sijaitsee katuprostituution ja -huumemaailman ytimessä. Anat-johtajamme puoliso, Ishai, on tehnyt voitavansa asian ratkaisemiseksi, mutta vielä näyttää synkältä ja epätoivoiselta. Tarvitaan erityistä viisautta, kun vuokrasopimus on umpeutumassa toukokuussa. Aivan seinän takana olisi vuokralla tilojen puolesta ihanteellinen paikka, mutta putkiongelmat eivät muuksi muuttuisi.

On ollut koskettavaa seurata Punaisen Maton "rippikoulua", missä Sima on käynyt läpi uskon perusasioita 2-4 kiinnostuneen kanssa. Asian äärellä ollaan oltu tosissaan. Raamattu ynnä muuta lukemista on viety mukaankin. Viimeksi kolme naista halusi rukoilla Jeesusta avukseen.
Jotkut naisista ovat kaupungin metadonikorvaushoito-ohjelmassa; ovat kyllä irti katuhuumeista, mutta ovat riippuvaisia metadonista ja elävät edelleen kaiken vanhan keskellä. He valittavatkin usein tekemisen puutetta. Ei ole mitään muuta tekemistä kuin kuljeksia kaduilla, missä vanha elämäntyyli imaisee helposti uudelleen mukaansa.
Katja, yksi ”toivoton tapaus”, murtui taas kyyneliin ja kypsyttelee kuntoutukseen lähtöä Haifaan. On jo muutaman viikon tehnyt sitä, mutta jokin vielä hankaa kovasti vastaan ja pidättelee. Itki omaa voimattomuuttaan asian suhteen. Jokin aika sitten eräs hänen kanssaan rukoillut oli kertonut tarkalleen jotain kauheaa, mitä Katjan elämässä oli tapahtunut 15v sitten. Se oli Katjalle "ensimmäinen herätys" ja sen jälkeen hän ei olekaan ollut yhtä sekaisin aineista kuin tavallisesti ja kasvoille on tullut uutta ilmettä, jopa hymyä. Myös Natalia ja Ronit ovat puhutellun paikalla.
Elena tuli jälleen hierottavakseni. Sama apaattinen, tyhjä katse, mutta tällä kertaa ei vältellyt katsekontaktia. Rauhallisen hierontasession lopuksi ilmaisi kiitoksensa pitkänä, lujana halauksena. Pois lähtiessään lattiaa lakaistessani, tuli vielä luokseni, katsoi silmiini ja nipisti poskestani.
Pikku Varpunen järjesti ison yllätyksen kapsahtaessaan kaulaani, koska olin luullut hänen muuttaneen muualle tai jopa kuolleen. Olikin ollut muualla metadonihoidossa muutaman kuukauden, mutta repsahtanut uudelleen vanhoihin kuvioihin ollen nyt taas tosi huonossa kunnossa. Ruokapöydässä kesken syönnin ei jaksanut enää kannatella edes päätään, vaan nukkui pää lautasellaan koko loppuajan.
Rukoillaan naisille voimaa ja rohkeutta irrottautua jokapäiväisestä helvetistään – itsellään heillä ei sitä ole. Taistelu heistä ja heidän sisällään on kova.
Suuri kiitoksen ja ilonaihe on Elona, yksi naisistamme, jonka saattelin viimetöikseni ennen kesälomaamme kaupungin kuntoutuspaikkaan. Hän oli syksyllä siirtynyt Haifaan, ja alkukuukausien kokemukset ovat olleet rohkaisevia. Hän tarvitsee kaiken aikaa rukoustukea avukseen pitkässä paranemis- ja eheytymisprosessissaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)