torstai 20. huhtikuuta 2017

Toivon sanoja Pyhän Johanneksen suojissa
Elämän kovuus on tullut pietarilaiselle Marina Kirillovalle tutuksi niin työn, sairauksien kuin aviomiehen kuoleman myötä. Hänen mielestään Jumala ei jakele rangaistuksia – katkeruudelle ei saa antaa valtaa.


Marina Kirillova, 44, vieraili Pyhän Johanneksen seurakunnassa ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen viime tammikuussa. Hänet sai tulemaan halu jutella kirkkoherra Boris Tshuprovin kanssa. Hän toivoo, että pieni Katja-tytär saisi kasteen.

”Juutalaisuus on minulle tärkeää, ja siksi pidän siitä, että voin käydä tässä seurakunnassa. Meitä rakastetaan ja arvostetaan täällä, ja meistä pidetään huolta”, hän kertoo. ”Olen tietysti ikävöinyt seurakuntaa tämän poissaoloni aikana. Aloin käydä täällä noin vuodesta 1996 alkaen. Kaikenlaista on sillä välin ehtinyt tapahtua tämänkin seurakunnan elämässä, kuten omassakin elämässä.”

”Tapasin täällä tänään entisen anoppini. Hän on minulle rakas, ja tyttärelleni hän on isoäiti. Näin myös monia muita tuttuja kasvoja, ja uusiakin”, haastateltava iloitsee. Marinan isä on venäläinen, ja äiti sekä isoäiti ovat Valko-Venäjän juutalaisia. Isä muutti Uzbekistanin Taškentiin rakennustyömieheksi pian vuoden 1966 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen. Muutaman vuoden kuluttua Marina syntyi perheeseen, ja varttui neuvostokaupungissa jälleenrakennustyön keskellä.

”Olen ylpeä siitä, että minussa on juutalaista verta. Valitettavasti en ole päässyt käymään Israelissa. Minulla on kuitenkin juutalaisia sukulaisia siellä. On ollut monenlaisia elämänvaiheita, jolloin matkustaminen ei ole ollut mahdollista”, Kirillova sanoo.

Hänen äitinsä ja enonsa perheet asuivat pitkään Taškentissa. Sieltä eno muutti perheineen Israeliin 1990-luvulla. He keskustelevat puhelimitse aika ajoin. Äiti puolestaan sairastui astmaan 90-luvulla, ja kuoli lopulta ennen kuin ehti muuttaa Israeliin. Kuten enon perhe, myös äidin sukulaiset asuvat Israelissa. Kirillova itse jäi isänsä kanssa Pietariin.

Aluksi Kirillova osallistui Inkerin kirkkoon kuuluvan Pyhän Mikaelin seurakunnan toimintaan, jonka uusgoottilainen kirkko sijaitsee Pietarissa Vasilinsaarella. Hän osallistui lauantaisin sapattiaterialle. Siellä hän kohtasi myös tulevan aviomiehensä. Kirillovan kanssa ystävystynyt suomalainen Marja-Liisa arveli, että eräs Aleksander-niminen nuorukainen saattaisi kiinnostaa Marinaa, ja näin osoittautuikin. ”Ehdimme elää yhdessä kolme onnellista vuotta. Valitettavasti häneltä löydettiin syöpä, joka voitti hänet leikkauksesta huolimatta”, Kirillova kertoo. ”Kävimme mieheni kanssa rippikoulun ja konfirmaation Kelton seurakunnassa. Meillä siis oli monia yhteisiä ja onnellisia päiviä”, hän alleviivaa.

”Tulimme lasteni kanssa tänne Pyhän Johanneksen seurakuntaan Marja-Liisan avulla. Hän myös kutsui minut ja 4-vuotiaan kehitysvammaisen esikoislapseni Lappeenrantaan lastenleirille. Olin siellä apuohjaajana poikien kanssa. Tyttäreni oli tyttöjen ryhmässä, mutta se oli vähän vaikeaa, koska hän on erityislapsi.” ”Kaikki meni kuitenkin hyvin”, hän lisää.

Kirillova toteaa, että nyt hänen on jälleen aika sitoutua Pyhän Johanneksen seurakunnan elämään tiiviimmin. ”Nuorin tyttäreni Katja ei enää ole lastenrattaissa, ja pääsemme molemmat tänne omin jaloin.” ”Isä on jo iäkäs, ja täällä on meidän koko elämämme. Pyydän Jumalalta kärsivällisyyttä ja voimia elättääkseni perheeni”, hän vastaa kysymykseen Israeliin muuton mahdollisuudesta.
”Kaiken kaikkiaan perheemme suunnitelmat riippuvat hyvin paljon siitä, kuinka vanhin tyttömme voi. Molemmat tyttäret tietävät, että kun tullaan kirkkoon, pitää olla kiltisti ja kuunnella”, hän sanoo.
”Minä kyllä tunnen, että Jumala rakastaa minua, vaikka antaakin koettelemuksia – joskus koviakin”, Marina Kirillova toteaa.

”Tärkeintä on olla vihaamatta Jumalaa. Koettelemukset eivät ole Jumalan rangaistuksia. Jokaisella on oma tiensä ja oma risti kannettavanaan”, hän muotoilee.


Niko Seppä

*Lue lisää Pietarin Johannes Kastajan seurakunnasta uusimmasta Kylväjä-lehdestä.*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)