perjantai 21. huhtikuuta 2017

Tuttuja pääsiäiskoristeita Kaukasian novruz-juhlassa


Kaukasiassa vietetään novruz-juhlaa suurinpiirtein samoihin aikoihin kuin meillä pääsiäistä. Ajankohdan lisäksi niissä on paljon muutakin yhteistä. Työntekijämme Kaukasiasta kirjoittaa:

Novruz alkoi jo kuukausi sitten. Neljänä tiistaina ennen varsinaista juhlaa juhlittiin yhtä neljästä elementistä: tulta, tuulta, vettä ja maata. Kaduille rakennettiin nuotioita, joiden yli viimeisenä tiistaina hypittiin. Lapset kävivät koputtamassa naapureiden oville, jättivät hatun ja juoksivat piiloon odottaen, että hattu täytettäisiin herkuilla.

Kävin kämppikseni kanssa parina päivänä kaupungilla aistimassa tunnelmaa, ja oli ihana nähdä perheiden hyväntuulista juhlintaa, musiikkia, tanssia, värikkäitä perinneasuja, monenlaisia käsitöitä myynnissä. Katselimme vierestä perinteistä leivänleivontaa, kuuntelimme musiikkiesityksiä ja seurasimme vierestä spontaania tanssia. Kävipä niinkin, että meidät vedettiin mukaan piiritanssiin, ja niinpä olimmekin osa juhlivaa joukkoa!

Novruziin liittyy vahvasti ajatus anteeksiannosta ja uudesta alusta - lähes kuin meidän suurimpaan juhlaamme viime viikonloppuna! Ei liene ihme, että myös symboliikassa ja koristuksissa on paljon samaa. Joukko tuttujani kuvasikin viime vuonna elokuvan anteeksiannosta, ja sen ilmaisnäytöksiin ja keskusteluihin teeman ympäriltä saapui tänä vuonna salin täydeltä ihmisiä. Toivottavasti tilaisuuksista jäi pureksittavaa tulevillekin viikoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)