keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Aakkosten tarina jatkuuKielityöntekijämme Kaukasiasta kirjoittaa:

Viimeksi kerroin uusien aakkosten testauksesta. Nyt olimme tiiminä päätyneet siihen, että aakkosia on kaiken kaikkiaan 35 niitä pitää kokeilla.
Niinpä lähdettiin taas matkaan työtoverini Iran kanssa kohti länttä; tällä kertaa oli mukana myös suomalainen työtoverini, joka on vastannut äänteiden tutkimisesta.

Olimme kutsuneet väkeä neljästä kylästä, arvelimme, että väkeä tulisi korkeintaan 20. Kokouspaikka oli työstämämme kielen puhujien asuma-alueen ulkopuolella, pienen kaupungin kupeessa olevan ravintolan kokoushuone. Ensimmäiset tulivat puoli tuntia etuajassa. Loppujen lopuksi osallistujia tuli 15, kolmesta eri kylästä, naisia ja miehiä, ikähaarukka oli  16-70. Neljännessä kylässä asuu työtoverini Iran sukulaisia, mutta hän totesi: - Sen kylän asukkaat eivät näistä aakkosista paljon perusta.

Esittelimme ehdotuksemme aakkosiksi, suurin osa kirjaimista on samoja kuin maan virallisessa kielessä. Kolmea tälle kielelle tyypillistä äännettä olemme testanneet ja esittelimme, millaisia kirjaimia näille äänteille on ehdotettu. Olin ehkä odottanut, että osanottajat olisivat esittäneet eriäviä mielipiteitä, mutta niin ei käynyt. He tuntuivat olevan tyytyväisä ehdotukseen.

Aikaisemmin olimme testanneet lukemista yksittäisillä sanoilla ja lyhyehköillä lauseilla, nyt aloitettiin lukemalla muutamia kertomuksia. Ensimmäisen niistä työtoverimme Rami luki ääneen ja sitten muut saivat luke sitä ensin itseskeen ja myös ääneen. Aluksi lukeminen oli hidasta, mutta koska osanottajat osaavat lukea yleensä kolmea kieltä, seuraava kertomus sujuikin nopeammin. Sitten tehtävänä oli kirjoittaa lauseita sanoista, joita oli monistettu aakkosjärjestyksessä. Seinällä oli kuvitettu aakkosjuliste, jota kirjoittajat ahkerasti katselivat, kun tuli joku epävarma kirjain eteen.
 
Välillä sitten tietysti juotiin pari kertaa teetä ja syötiin lounastakin. Viimeinen tehtävä oli ehkä vaativin: pyydettiin kirjoittamaan joku lapsuusmuisto, mielellään huvittava. Kynät sauhuten kaikki ryhtyivät työhön. Joukon vanhimmalla, Matteuksella, oli vaikeuksia kunnolla nähdä, niinpä hän saneli kertomuksensa ja työtoverimme Rami kirjoitti sen muistiin. Useimpien tarina oli noin sivun pituinen, mutta Ramin vaimo osoittautui lahjakkuudeksi, hän kirjoitti kolme sivua. Kun juttuja luettiin ääneen, nauru raikui. Valitettavasti en juurikaan ymmärtänyt sisältöä, mutta sen huomasin, että kaikki lukivat oman kertomuksensa innostuneena  - ja muut taputtivat.

Ennen kotiinlähtöä kysyimme, haluavatko osallistujat jatkaa tällaisia kokoontumisia, ajstuksella, että niissä kirjoitettaisiin omalla kielellä. Kaikki nyökyttelivät hynyillen. Kerroimme myös, että Ira ja Rami kirjoittavat tämänkertaiset tarinat puhtaaksi ja ne monistetaan kirjaseksi. Aivan lopuksi Ira totesi: - Tänään oli juhlapäivä, tänään tämän kielen aakkosia käytettiin ensimmäistä kertaa, tämä on aakkosten syntymäpäivä, 25.3.2017.

Lue myös Aakkosia testaamassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)