perjantai 25. elokuuta 2017

Etiikkaa ja evankeliumia filosofian tentissä

Jakutian-lähettimme opiskelut etenevät. Hän kirjoittaa:

Kiitos Jeesukselle, että Hän auttoi läpäisemään kaikki tämän vuoden kurssit ja tentit. Ilman Hänen apuaan, se ei olisi onnistunut. Kerron tässä hieman tarkemmin, miten Hän auttoi läpäisyssä.

Tiesin ennen filosofian tenttiä, että tenttiin tulisi yksi puhdas filosofinen kysymys ja toinen kysymys olisi kemiaan liittyvä. Kaikki tulevat tenttikysymykset olivat siis jo tiedossa. Opiskelin melkein kaikkiin 40 kysymykseen jonkinnäköisen vastauksen, mutta kysymys tieteen etiikasta oli erityisen mielenkiintoinen. Tiesin valmiiksi, että tentissä voi itse valita lipukkeen, jossa toisella
puolella on tenttikysymykset. Rukoilin ennen tenttiä, että Jeesus auttaisi minua valitsemaan sellaisen lipukkeen, jonka kysymyksiin osaisin vastata. Rukoilin jopa etukäteen, että saisin kysymyksen tieteen etiikkaan liittyen.

Tentin alkaessa jatko-opiskelijat jaettiin 20 hengen ryhmiin. 20 henkilöä pystyi kerrallaan olemaan tentissä mukana, koska tentti oli suullinen. Menin ensimmäisenä tenttiin ja sain valita ensimmäisenä myös tenttilipukkeen. Rukoilin mielessäni, että Jeesus auttaisi minua valitsemaan sen tenttilipun, johon minä osaisin vastata. Sain silloin kehotuksen, että laske seitsemäs lipuke ja ota se. Laskin siis seitsemännen lipukkeen ja valitsin sen. Tenttilipukkeen toisella puolella luki: 1. Tieteen ja tieteentekijän eettiset ongelmat, sekä eettinen vastuullisuus tieteellisessä toiminnassa. 2. Kemistien panos filosofian empirismin kehityksessä. Tiesin siinä hetkessä, että nyt ei ole mitään pelättävää, Jumala on tässä täysin mukana. 

Saimme puoli tuntia aikaa valmistautua suulliseen tenttiin kirjoittamalla ajatuksia paperille. Olin valmis vastaamaan kysymyksiin jo ennen tenttiajan alkamista. Menin siis myös ensimmäisenä vastaamaan tenttikysymyksiin. Muut opiskelijat olivat samassa luokkahuoneessa valmistautumassa omiin kysymyksiinsä. Jokaisella siis oli eri kysymykset, niin he pystyivät kuuntelemaan myös muiden vastauksia.

Aloitin vastauksen kertomalla, että kaikki lähtee etiikassa Jumalasta. Jumala on määritellyt, mikä on oikein ja mikä väärin. Jumala on meitä korkeampi, joten hänellä on myös valta asettaa laki ihmisille, mikä on oikein ja mikä väärin. Kun esimerkiksi ateismissa kielletään Jumala, silloin ihminen itse määrittelee, mikä on oikein ja mikä väärin. Tällöin kuka tahansa ihminen voi tehdä väärin ja jos joku tulee nuhtelemaan väärästä teosta, niin hän voi
vastata, että mikä sinä olet tuomitsemaan minua, sinä olet ihminen siinä missä minäkin. Oikeasta ja väärästä tulee siis subjektiivisia ilman Jumalaa. Jatkoin vastausta kertomalla eri eettisistä ongelmista tieteessä ja myöhemmin vastasin myös kemiaan liittyvään kysymykseen.


Tentin jälkeen olin kiitollinen Jumalalle, että Hän antoi sanat tenttivastaukseeni. Myöhemmin samana päivänä saimme tietää tulokset tenteistä. Sain 5 filosofian kysymyksestä, 4 kemiaan liittyvästä kysymyksestä ja referaatista 4. Filosofian kurssiarvosanaksi muodostui siis 4. Olen edelleen todella kiitollinen Jumalalle, että hän auttoi minua läpäisemään filosofian tentin ja koko kurssin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)