perjantai 18. elokuuta 2017

"Onko lähetystyössä kivaa?" ja muita kysymyksiä Ukrainaan

Eurajoen seurakunnan rippikoululaiset haastattelivat Ukrainan-lähettejä. 

Keitä perheeseenne kuuluu?
Perheeseemme kuuluu Risto, 49v. koulutukseltaan diplomi-insinööri, Marja, 41v, koulutukseltaan kielenkääntäjä, Sade 10v., Linnea 8v., Lauri 5v. ja Akseli 2v.  

Milloin lähditte lähetystyöhön?
Marja lähti lähetystyöhön opintojen ja Englannissa vapaaehtoistyössä vietetyn vuoden jälkeen vuonna 2002, eli 15 vuotta sitten. Risto käytyään lähetyskurssin ja avioiduttuaan Marjan kanssa vuonna 2004.

Miksi lähditte lähetystyöhön?
Pitkä tarina, mutta lyhyesti sen voi ilmaista näin: Jumalan kutsusta ja johdatuksesta.

Kuinka kauan olette olleet Ukrainassa ja milloin ajattelitte palata Suomeen?
Olemme olleet Ukrainassa jo yhdeksän vuotta ja olemme täällä niin kauan kuin Jumala suo.

Millaista lähetystyötä teette?
Olemme Ukrainassa juutalaisia tavoittavassa työssä Jews for Jesus -järjestön työyhteydessä. Riston työ on paljolti katuevankeliointa, kotikäyntejä sekä sapattien ja juutalaisten juhlien järjestämistä ja niihin kutsumista. Marja auttaa lähinnä kirjallisissa töissä ja käännöksissä, mutta suurin osa hänen ajastaan kuluu lasten ehdoilla.

Teettekö jotain muita töitä lähetystyön lisäksi?
Täällä saa tehdä aivan vapaasti lähetystyötä, joten olemme keskittyneet nimenomaan evankeliointiin.

Minkälaiselta lähetystyö tuntuu?
Osittain samanlaiselta, kuin mikä tahansa muukin työ, mutta erityisen hienolta ja merkitykselliseltä, maailman tärkeimmältä, sellaisina hetkinä, kun on saanut kertoa toiselle ihmiselle Jumalan meille valmistamasta pelastuksesta Pojassaan Jeesuksessa.

Onko lähetystyö muuttanut elämäänne?
Elämä itsessään on täynnä muutoksia. Perheemme on kasvanut pikkuhiljaa näiden 15 vuoden aikana yhdestä lähetistä kuusihenkiseksi lähettiperheeksi ja lähetystyö on koko ajan ollut osa perheemme elämää, joten on vaikea sanoa lähetystyön muuttaneen elämäämme.

Onko lähetystyö hauskaa vai ei?
Lähetystyössä, kuten muissakin töissä, on hyvät ja huonot hetkensä.

Onko ollut ongelmia lähetystyössä?
Jumalan vastustaja ei tahdo ihmisten pelastuvan ja haluaa siksi laittaa aina kapuloita rattaisiin esim. lähetystyötä vaikeuttavan lainsäädännön kautta. Mutta toisaalta mitään ei tapahdu Jumalan sallimatta ja Jumala voi kääntää vaikeudet voitoksi. Emme varmasti koskaan olisi tulleet ajatelleeksi muuttoa Pietarista Odessaan, jollei olisi ollut pakko. Ja meidän nähdäksemme näin on ollut meidän perheelle paljon parempi. Suurimmat ongelmat ovat kuitenkin lähtöisin omasta itsestä. Jos ei vietä tarpeeksi aikaa Jumalan ja Jumalan Sanan edessä hiljentyen, niin silloin on paljon vaikeampi toisillekaan kertoa Taivaan Isästä ja Jeesuksesta.

Mitä tarkoittaa nimikkolähetti?
Nimikkolähetti on lähetystyöntekijä, jonka tukemisesta taloudellisesti seurakunta on tehnyt sopimuksen lähettävän järjestön kanssa ja jonka puolesta seurakunnassa rukoillaan. Kotimaassa ollessaan nimikkolähetti käy nimikkoseurakunnissaan kertomassa työstään ja kuulumisistaan. Kentällä ollessaan nimikkolähetti on yhteydessä nimikkoseurakuntiinsa lähettämällä niihin säännöllisesti kirjeitä ja viestejä, joissa kertoo kuulumisistaan ja asioista, joiden puolesta pyytää rukoilemaan.


Miten lähetystyöntekijöiden lasten koulunkäynti suoritetaan?
Kaksi vanhinta lastamme käy tavallista paikallista koulua venäjän kielellä ja lisäksi tekee kotona Suomen koulun tehtäviä.

Miten teidän lapsenne viihtyvät?
Lapset viihtyvät vaihtelevasti. Omankielisiä leikkitovereita heillä on ikävä, sekä isovanhempia ja serkkuja ja Suomen koulua.

Ovatko lapsenne saaneet uusia ystäviä?
Lapsilla on kavereita lähinnä koulussa ja kerhossa, mutta useimmin meillä käy leikkimässä naapurin tyttö, joka on iältään meidän tyttöjen välistä.

Onko lapsillanne harrastuksia?
Tytöt käyvät mielellään ompelu-, muovailu- ja kokkikerhossa tai piirtelevät. Lauri aloitti juuri jalkapallon, jossa on harjoituksia kolmesti viikossa.

Miten teillä arki sujuu?
Risto vie aamulla tytöt kouluun ja Laurin kerhoon ja Marja hakee heidät Akselin kanssa iltapäivällä. Lapset vietyään Risto keskittyy lopun päivää töihin, joko kotona työhuoneessa tai sitten kodin ulkopuolella. Marja keskittyy aamupäivällä kodinhoitoon ja lapset haettuaan auttaa tarvittaessa tehtävissä. Sitten onkin taas ilta-aterian ja iltatoimien aika, jollei ole välillä mitään harrastusta.

Millainen koti teillä on?
Asumme täällä suuren 9-kerroksisen talon 8. kerroksessa kolmen huoneen ja keittiön asunnossa vuokralla.

Mitä teette vapaa-ajalla?
Vapaa-ajalla saatamme tavata ystäviä, käydä heidän kanssaan luontoretkellä tai merenrannalla. Myös kulttuuritarjontaa kaupungissa riittää. Vähän aikaa sitten kävimme baletissa, delfinaariossa ja Mielenkiintoisen tieteen museossa, joka on lasten lempipaikka.

Mikä on ollut mukavinta?
Mukavinta ovat ihanat, lämminsydämiset ihmiset ja pitkä kesä. Odessalaiset ovat kuuluja erilaisuuden siedon lisäksi myös huumorintajustaan.

Onko teillä ikävä Suomeen?
Emme juurikaan ikävöi Suomea, mutta toki joitain asioita Suomesta ikävöimme, kuten siirappia ja fariinisokeria, karjalanpiirakoita, Fazerin sinistä, lakua ja salmiakkia, metsää ja järveä, ystäviä ja sukulaisia. Mutta vietämme yleensä kesälomamme Suomessa, joten mitenkään ylivoimaista ikävää ei ole.
  
Millaista on asua Odessassa?
Elämä täällä Odessassa on ihan tavallista arkea suurkaupungissa (miljoona asukasta), joka ei tosin tunnu kovin suurelta. Erona Suomeen verrattuna on tietysti se, että oman perheen lisäksi ei ole ketään, jonka kanssa puhua suomea. Kaikki asiat hoidetaan täällä venäjäksi ja lapset opiskelevat koulussa venäjänkielisestä luokasta huolimatta yhtä paljon myös ukrainaa.

Onko Odessassa muita lähetystyöntekijöitä Suomesta? Tai oletteko tavanneet muita suomalaisia siellä ollessanne?
Täällä ei ole muita suomalaisia lähettejä, mutta tiedämme että eräällä suomalaisella liikemiehellä on täällä paikallinen perhe. Joku satunnainen turisti, opiskelija ja työmatkalainen on myös tullut kadulla vastaan.

Oletteko oppineet puhumaan ukrainaa ja mitä kieltä käytätte siellä? 
Emme puhu lainkaan ukrainaa. Odessa on venäjänkielinen kaupunki, vaikka onkin Ukrainassa. Lapset kyllä oppivat koulussa venäjän lisäksi myös ukrainaa ja englantia ekasta luokasta alkaen.

Onko siellä kirkkoa?
Kotiseurakuntamme on pieni luterilainen seurakunta, joka kuuluu Ukrainan luterilaiseen kirkkoon. Toinen luterilainen seurakunta on saksalainen.

Mikä on seuraava lähetystehtävämaa, jonne haluaisitte?
Emme ole suunnitelleet vaihtavamme maata, mutta jos niin kävisi, Israel voisi olla seuraava paikka.

Mitä lähetystyö ylipäätänsä on?
Lähetystyö on Jumalasta ja Jeesuksesta kertomista ihmisille, jotka eivät Häntä vielä tunne. Usein siihen liittyy lähimmäisen kokonaisvaltainen auttaminen Jeesuksen antaman mallin mukaan. Lähetystyön keskeiset sisällöt on ilmaistu Raamatussa kahdessa kohdassa, jotka ainakin meidän piti rippikoulussa osata ulkoa, niin kutsutussa pienoisevankeliumissa, Joh. 3:16 "Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että Hän antoi ainoan Poikansa, ettei yksikään, joka Häneen uskoo, hukkuisi, vaan saisi iankaikkisen elämän." ja Jeesuksen antamassa lähetyskäskyssä, Matt. 28:19-20. "Menkää siis, ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä pitämään kaiken, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti."

Toisin sanoen haluamme kertoa ihmisille, että me, myös sinä ja minä, olemme mittaamattoman arvokkaita Jumalan luomistöitä, joita Hän rakastaa aivan älyttömän paljon. Jumala on antanut meille ikuisen sielun, mikä tarkoittaa, ettei elämämme pääty kuolemaan, vaan tämän elämän jälkeen vietämme ikuisuutemme joko erossa Jumalasta tai Jumalan kanssa. Tämän elämän aikana ratkaistaan, missä tulemme ikuisuutemme viettämään. Adamin ja Eevan perillisinä olemme kaikki osallisia perisynnistä. Sen huomaa siitä, että meillä on taipumus tehdä pahaa, ilman että sitä meille opetettaisiin, sen sijaan hyvän tekemistä on opeteltava. Synti on kaikkea sitä, mikä luo muuria meidän ja Jumalan ja meidän ja lähimmäistemme eli toisten ihmisten välille. Ei ainoastaan varastaminen ja valehtelu ja tappaminen ja pettäminen ole syntejä, vaan syntiä on myös juoruilu ja kateus, ahneus ja itsekkyys ja ylpeys. Jumala on kuitenkin Pyhä Jumala, joka ei voi hyväksyä lähelleen ketään synnin saastuttamaa.

Miksi sitten Jumala on luonut meidät tällaisiksi? Kahdesta syystä. Ensinnäkin siksi, ettei kukaan voisi ylpeillä ja kuvitella pelastuvansa omalla hyvällä elämällään ja omilla ansioillaan, vaan ymmärtäisi, että pelastus tulee yksin Jumalalta ja on ansaitsematonta armoa. Martti Lutherin sanoin "Pelastumme yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden". Toisekseen, jotta kukaan ei pelastuisi pakosta. Jumala ei pakota meitä luokseen, vaan kutsuu meitä rakkaudellaan ja antaa mahdollisuuden päästä Jeesuksen kautta lähelleen, kaikille niille, jotka sitä haluavat. Mutta Hän rakastaa meitä niin paljon, että antaa meille mahdollisuuden valita toisinkin.

Risti on merkkinä Jumalan rakkaudesta meitä kohtaan. Jumala ei jättänyt luomaansa maailmaa oman onnensa nojaan, ei jäänyt katselemaan ihmisten kärsimyksiä maailman ulkopuolelta siihen tapaan, kuin me katselemme nälkäisiä lapsia tai luonnonmullistusten uhreja tv-uutisissa ajatellen, että "voi voi raukkoja, mutta onneksi meillä on asiat paremmin". Ei niin, vaan Hän syntyi itse tähän maailmaan, ihmiseksi ihmisten joukkoon, jotta voisi pelastaa meidät. Jeesus, ihmiseksi syntynyt Jumalan Poika, sai kokea samoja kärsimyksiä ja kiusauksia kuin muutkin ihmiset, mutta erotukseksi meistä muista, hän ei kiusauksissa langennut syntiin vaan eli täydellisen synnittömän elämän, otti koko maailman synnin päälleen ja antoi henkensä ristillä uhriksi sovittaakseen meidät Jumalan kanssa ja avatakseen meille tien Taivaan Isän luo. Hän voitti kuoleman ja nousi kuolleista kolmantena päivänä. Jeesuksen uhrin ansiosta meillä on lupa lähestyä Pyhä Jumalaa kutsuen Häntä Taivaan Isäksi. Jeesuksen tähden Jumala lupaa antaa meille anteeksi synnit, joita kadumme ja jotka hänelle tunnustamme. Hän halua antaa meille uuden elämän Pyhän Hengen kautta, täyttäen meitä rakkaudellaan, niin että voimme toimia hänen työtövereinaan tässä maailmassa. Että voimme olla siunaukseksi lähimmäisillemme, kaikille ihmisille, joita kohtaamme, ja kertoa Hänen rakkaudestaan meitä kohtaan.1 kommentti:

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)