sunnuntai 27. elokuuta 2017

Pieniä tekoja Jeesuksen käskystä

Jakutian-lähettimme saarnasi heinäkuussa pienelle kotiseurakunnalleen Pietarin kalasaaliista:

1. Kun kansa tunkeutui hänen ympärilleen
kuulemaan Jumalan sanaa ja hän seisoi
Gennesaretin järven rannalla,
2. niin hän näki järven rannassa kaksi venhettä;
mutta kalastajat olivat niistä lähteneet ja huuhtoivat
verkkojaan.
3. Ja hän astui toiseen niistä, joka oli Simonin, ja
pyysi häntä viemään sen vähän matkaa maasta; ja
hän istui ja opetti kansaa venheestä.
4. Mutta puhumasta lakattuaan hän sanoi
Simonille: "Vie venhe syvälle ja heittäkää verkkonne
apajalle".
5. Niin Simon vastasi ja sanoi hänelle: "Mestari,
koko yön me olemme tehneet työtä emmekä ole
mitään saaneet; mutta sinun käskystäsi minä heitän
verkot".
6. Ja sen tehtyään he saivat kierretyksi suuren
joukon kaloja, ja heidän verkkonsa repeilivät.
7. Niin he viittasivat toisessa venheessä oleville
tovereilleen, että nämä tulisivat auttamaan heitä; ja
he tulivat. Ja he täyttivät molemmat venheet, niin
että ne olivat uppoamaisillaan.
8. Kun Simon Pietari sen näki, lankesi hän
Jeesuksen polvien eteen ja sanoi: "Mene pois minun
tyköäni, Herra, sillä minä olen syntinen ihminen".
9. Sillä kalansaaliin tähden, jonka he olivat saaneet,
oli hämmästys vallannut hänet ja kaikki ne, jotka
olivat hänen kanssaan,
10. ja samoin myös Simonin kalastuskumppanit,
Jaakobin ja Johanneksen, Sebedeuksen pojat. Mutta
Jeesus sanoi Simonille: "Älä pelkää, tästedes sinä
saat saaliiksi ihmisiä".
11. Ja he veivät venheet maihin, jättivät kaikki ja
seurasivat häntä. (Luukas 5:1-11)

Tänään luimme saarnatekstin, jossa Jeesus kutsuu Pietarin Jumalan valtakunnantyöhön Gennesaretin järven rannalla. Olen henkilökohtaisesti myös vieraillut Israelissa Gennesaretin järven rannalla ja myös nukkunut yhden yön makuupussissa kyseisellä rannalla. En tiedä, missä kohtaa Gennesaretin järveä Jeesus saarnasi, mutta totisesti se on tapahtunut noin 2000 vuotta sitten.
Kun Jeesus saarnasi, Hänen ympärille kerääntyi niin paljon väkeä, että taaimmaiset eivät enää kuulleet Jeesuksen puhetta. Jeesus ratkaisi tämän ongelman pyytämällä rannalla olevassa veneessä
olevaa Simonia (Pietaria) soutamaan hieman kauemmas rannasta, että kaikki kuulisivat Jeesuksen puheen. Jeesus saarnasi ja saarnan jälkeen Jeesus pyysi Pietaria heittämään verkot syvemmälle järveen. Pietari vastusteli, mutta suostui Jeesuksen pyyntöön. Hieman myöhemmin tapahtui ihme. Verkot täyttyivät kaloista. Yksin Jumala pystyy ohjaamaan kalat näin verkkoihin. Tämän jälkeen Pietari lankesi Jeesuksen polvien eteen ja sanoi: "Mene pois minun tyköäni, Herra, sillä minä olen syntinen ihminen". Mitä ajattelet, miksi Pietari sanoi näin, että hän on syntinen ihminen? Miten hän yhtäkkiä tunsi syntisyytensä? Kyse on siitä, että Jumala on Pyhä. Pietari kohtasi Jumalan Jeesuksessa. Hän kohtasi Pyhän. Pyhän vastakohta on synti. Kuten pimeyden vastakohta on valo, niin synnin vastakohta on pyhyys. Tai kuten likaisuuden vastakohta on puhtaus, niin syntisyyden vastakohta on pyhyys. Jeesuksen pyhyys siis paljasti Pietarin syntisyyden.

Sain kokea tämän Jumalan pyhyyden myös itse, kun Jumala kutsui minut Hänen valtakuntansa työhön. Olin rukoilemassa kirkon kryptassa vastausta Jumalalta, että onko Hän kutsunut minut Hänen valtakuntansa työhön. Sain vastauksen häneltä, että Hän on todellakin kutsunut minut. Sain kokea tuossa tilanteessa, että Jumalan pyhyys täytti tuon tilan. Sain kokea, että Jumala oli siinä läsnä. Koin myös, että Jumala tietää kaikki minun syntini, kaikki minun aiemmat tekoni ja tapahtumat. Kaikella on ollut tarkoitus. Kohtaaminen oli lyhyesti sanottuna musertava.

Jeesus tietää kaikkien meidän synnit. Myös sinun syntisi. Hän tietää myös meidän kaikki ajatuksemme. Jeesus tahtoo, että jokainen pelastuisi. Jokainen joka tunnustaa synnit Jeesukselle, katuu syntejään ja tekee parannuksen, pelastuu. Jeesus kuoli ristillä joka ikisen ihmisen syntien tähden. Tämän pelastussanoman eteenpäin viemiseen Jeesus käyttää aivan tavallisia ihmisiä. Pietari ei ollut mikään oppinut ihminen, vaan hän oli tavallinen ihminen, joka tienasi leivän kalastamalla. Myös itse koen olevani tavallinen ihminen, joka on Jumalan käytössä. Jeesus tunsi ja tiesi Pietarin elämän alusta loppuun. Jeesuksella oli myös suunnitelma hänen elämälleen – hänestä tulisi ihmisten kalastaja. Myöhemmin Pietarista tuli myös apostolien johtaja. 
Jeesuksella on suunnitelma myös sinun elämällesi. Jumala tahtoo käyttää sinua, niin kuin Pietaria. Kaikki alkoi pienestä. Jeesus pyysi Pietaria soutamaan vähän kauemmas rannasta.

Ensimmäinen pieni teko Pietarilta, mutta suuri teko Jumalalle. Sinäkin voit tehdä pienen palveluksen Jumalalle omassa elämässäsi. Voit vaikka kertoa jollekin ystävällesi tai sukulaiselle, että tänään kävit seurakunnassa. Kuuntelit saarnan ja sait tunnustaa kaikki syntisi Jeesukselle. Sait kaikki syntisi anteeksi. Jeesus sovitti sinun syntini ristillä. Tuo pieni teko Jumalalle voi muuttaa jonkun ihmisen elämän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)