tiistai 5. syyskuuta 2017

Evankeliumia ystäviltä ystäville Jakutiassa

Työntekijämme Itä-Siperiasta kirjoittavat:

Inkerinsuomalaisia tuli Jakutiaan sodan aikana monta tuhatta. Vuonna 1942 keväällä tapahtuneen evakuoinnin seurauksena useita tuhansia siirrettiin Leningradin piirityksen alta Siperiaan ja näin ollen myös Jakutiaan. Matka oli erittäin vaikea ja ihmisiä menehtyi matkan aikana. Jakutiaan tulleista suurin osa määrättiin asumaan lähellä Jäämeren rantaa, missä he asuivat monta vuotta pakkosiirrettyinä ankeissa olosuhteissa ja aluksi parakeissa. Olot olivat ankarat, ja välillä oli jopa nälänhätä. Suomi-Neuvostoliiton sodan takia inkerinsuomalaiset olivat myös luokiteltuna ei-luotettavaksi kansanryhmäksi.  Elämä kalastuskolhoosissa Jäämeren rannalla muistutti pakkoleirioloja. Vähitellen ajat muuttuivat ja ihmiset saivat vapaammin liikkua Jakutiassa. Stalinin kuoltua olot vapautuivat niin, että muutto Neuvosto-Karjalaan, Eestiin tai muualle Neuvostoliittoon oli mahdollista, mutta ei kuitenkaan enää Inkerinmaalle. Moni asettui myös asumaan Jakutskiin, joka on Jakutian pääkaupunki.
Vuonna 1991 tapahtuneen Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena ja Suomen salliessa inkerinsuomalaisten palata Suomeen myös moni Jakutian inkerinsuomalainen muutti pysyvästi Suomeen.
Neuvostoliiton romahtamien jälkeen muutama suomalainen pappi ja yksi Ruotsissa asuva inkerinsuomalainen pappi alkoivat vierailla Jakutiassa. Heistä Yrjö Niemi on vieraillut alueella tähän päivään saakka aika säännöllisesti. Yhdeksänkymmentäluvulla olot Venäjällä sallivat ulkomaalaisten tehdä vapaasti lähetystyötä ja julkisten tilojen käyttö oli myös mahdollista, joten he ovat pitäneet jumalanpalveluksia ja kastaneet uusia kristittyjä.  

Jakutskin liikennettä. Kuva: Jussi Valkeajoki.Kylväjä Jakutiaan


Muutama vuosi sitten Lähetysyhdistys Kylväjän piirissä syttyi Jumalan armosta ajatus, että voisi lähettää työntekijöitä Jakutiaan tuomaan evankeliumin Jeesuksesta Jakutian kansalle ja muille vähemmistökansoille Jakutiassa. Samalla he voisivat palvella alueella vielä asuvia inkerinsuomalaisia.  Kylväjällä oli kuitenkin alusta saakka päällimmäisenä tavoitteena ne Jakutian kansat, jotka eivät vielä ole kuulleet Vapahtajastaan. Rukoiltuaan ja kuultuaan Inkerin kirkon mielipidettä ajatus alkoi vähitellen kirkastua ja viimein toteutua, niin että vuonna 2014 saatiin lähettää ensimmäiset työntekijät Ulan-Uden kautta syksyllä 2015 Jakutskiin. Sitä ennen oli jo käyty muutamalla tutustumismatkalla Jakutskissa.
Kristittyjen yhteiset kokoontumiset työntekijöidemme kanssa alkoivat syyskuun alussa Jakutskissa. Mukana oli kourallinen ihmisiä; inkerinsuomalaisia ja kantavenäläisiä. Sen jälkeen on kokoonnuttu viikoittain. 
Ensimmäinen kaste pidettiin samana vuonna lokakuussa kun Siperian rovastikunnan pappi Ville Melanen ja työaluevastaava Tapio Pokka kävivät vierailulla.


Ystävien kautta kasvava seurakunta

Kristittyjen kokoontumiset ovat tärkeitä. Kuva: Jussi Valkeajoki.

Tällä hetkellä paikalliset kristityt ja evankeliumista kiinnostuneet ihmiset kokoontuvat Jakutskin keskustassa. Perjantai-iltaisin on rukouskokous ja sunnuntaisin kokoonnumme yksinkertaisen jumalanpalveluksen muodossa. Seuraamme Inkerin kirkon kirkkokalenteria ja veisaamme virsiä Inkerin kirkon virsikirjasta. Riisuttuun liturgiaan sisältyy synnintunnustus, uskontunnustus ja Isä meidän -rukous. Saarna pidetään venäjäksi ja luetaan päivän tekstit. Evankeliumi luetaan välillä myös suomeksi. Lähitulevaisuudessa on aikomus lukea tekstit jakutiaksi. Joskus on kokoonnuttu myös jonkun seurakuntalaisen kesämökillä, jonne on kutsuttu ystäviä mukaan. 
Yhteisissä kokoontumisissamme käy Jakutskissa asuvia inkeriläistaustaisia venäläisiä, kantavenäläisiä, jakuutteja ja opiskelijoita. Toivomme tavoittavamme jakuuttien lisäksi myös muita alueen vähemmistökansoista. Enimmillään on ollut 14 henkeä joulujuhlan aikana. Tavallisena sunnuntaina meitä on noin 7-10 henkeä suomalaiset mukaan luettuina. 
Tulevaisuus on aina Jumalan käsissä. Voisimme tiivistää tulevaisuuden rukousaiheet seuraavasti: 
1) Viisumit ja mahdolliset työluvat 
2) Jakutian kansan tavoittaminen, niin että he kääntyisivät epäjumalanpalvonnasta elävän Jumalan puoleen 
3) Paimen kaitsemaan pientä paikallisten kristittyjen laumaa
5) Rukoushuoneen löytyminen
Tulethan mukaan rukoilemaan Jakutian-työn puolesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)