keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Miksi kristinuskon armoa vierastetaan?

Uskonpuhdistuksen juhlavuoden pienjulkaisuumme Armosta lähetystyössä on koottu kertomuksia ja kokemuksia armosta ja armon vieraudesta Kylväjän työalueilta. Armon tarvitsijan paikalla ovat yhtä lailla paikalliset kuin lähetystyöntekijätkin. Tilaa Armosta lähetystyössä Pala maailmalta -verkkokaupasta 2 euron hintaan.


Ilmaisuja anteeksipyytämiseen riittää. Jos olen myöhässä, kevyt ”Anna anteeksi, älä katso vikaani” riittää pahoitteluksi. Jos kuitenkin olen odotuttanut pitkään tai särkenyt ystäväni mielikupin, anteeksipyyntöä voi syventää toisella sanalla, joka tarkoittaa ”pyydän anteeksi, olen todella pahoillani”. 

Kun lähdetään työpaikasta tai muutetaan kauas, esimerkiksi toiseen maahan, ”siunataan” tai paremminkin vapautetaan lähtijä itseä kohtaan tehdyistä vääryyksistä. Viimeisessä lähtemisessä, hautajaisissa, imaami kysyy saattoväeltä, siunaavatko he vainajan matkaan, eli vapauttavatko vainajan tämän mahdollisesti tekemistä vääristä teoista. Jos ihmiset eivät ole vainajalle kovin katkeria, yleensä he vapauttavat. Vapauttaminen helpottaa vainajan tilannetta viimeisellä tuomiolla.

Tapoihini ei kuulu riidellä ihmisten kanssa. Siksi niitä tilanteita, joissa olisi pitänyt mennä pyytämään anteeksi, ei ole ollut paljon. Muutaman kerran ystäväni on kuitenkin suutahtanut asiasta, johon en ole pystynyt vaikuttamaan. Anteeksikaan en ole voinut pyytää, kun en ole ollut selvillä, mikä osuus minulla on ollut mielen pahoittumisessa. Ystäväni on ollut vihainen aikansa. Sitten on jatkettu ”ystävyyttä” niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Asioita ei käsitellä, ei selitetä tekoja ja pyydetä anteeksi. 

Sitä, mitä armo kristitylle merkitsee – että saa ansiotta anteeksi Jeesuksen sovitustyön tähden – ei ymmärretä. Islamissa pelastus ansaitaan. Väittäisinkin, että niin kauan kuin ei ole saanut uskossa ottaa vastaan Jeesuksen pelastustyötä, kristinuskon armoa ei voi käsittää; sitä että käsittämättömänkin pahuuden ja vääryyden voi Jeesuksen ja Pyhän Hengen avulla saada ja antaa anteeksi, että synti pyyhitään täydelleen pois.  


Vaikka teidän syntinne ovat veriruskeat, tulevat ne lumivalkeiksi. (Jes. 1:18)

Lähetystyöntekijä, Etu-Aasia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostamme asiallisia kommentteja ja asiallista keskustelua.
Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen :)